Nobelpris till upptäckter om vår inre klocka
Nobelpriset i medicin eller fysiologi går i år till amerikanerna Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash och Michael W. Young, vars upptäckter hjälper oss förstå hur vår biologiska klocka fungerar.
Vår inre klocka styr saker som sömn, hormonnivåer, kroppstemperatur och ämnesomsättning. Ska vi må bra så gäller det att vi behåller vår rytm, annars drabbas vi av jetlag. De tre amerikanernas studier har visat på ett samband som tyder på att en väl fungerande dygnsrytm är viktigt för hälsan, skriver TT. Bland annat har upptäckterna kunnat göras genom studier på bananflugor.
TT var också de första i världen som fick en intervju med en av pristagarna, Michael Rosbas, då hade han nyss fått beskedet själv.
– Den enda som har hunnit ringa är Nobelförsamlingen. Du är först, säger han TT:
–Jag fick samtalet klockan 05.09 på morgonen, för ungefär 25 minuter sedan. Jag är fortfarande chockad. Jag sitter här i min pyjamas med min hustru. Jag hade inte en tanke på detta, säger han och menar att känslan är omöjlig att beskriva, men att han är hedrad och överväldigad.
Ovanligt många nominerade i år
Medicinpriset är det Nobelpris som har gått till flest kvinnor, tolv av totalt 210 pristagare mellan 1901 och 2015, skriver SVT.
Förra året var det japanen Yoshinori Oshumi som fick priset för sina upptäckter av cellernas återvinningssystem. I år var det ovanligt många som nominerades till priset, hela 362 personer, skriver SVT.
- SVT - https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/de-far-nobelpriset-i-medicin
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu