Barns sömn
Sömnen är en viktig faktor i människans liv. Under sömnen vilar man ut och kroppen kan i lugn och ro bygga upp ny energi. Därför är det inte så konstigt att vi ofta pratar om hur mycket och hur gott vi har sovit, om våra barn har kunnat sova och hur mycket de har sovit.
Sömnen har också betydelse för att bearbeta livet genom det som händer i drömmarna. Därför är bra sömn viktigt för vårt psykiska välbefinnande. Bra sömn kan man ofta uppnå genom goda sovvanor och det är föräldrarnas ansvar att lära sina barn att sova gott.
Hur mycket ska ett barn sova?
Hela familjen påverkas av om ett barn sover eller inte, eftersom det inverkar på föräldrarnas möjlighet att sova. Därför är det viktigt att ha bra sömnvanor och bestämda tider för när det är läggdags.
Människor behöver olika mycket sömn. De angivna tiderna är bara riktlinjer och om du försöker tvinga ett aktivt barn med mindre sömnbehov att sova längre blir det bara problem.
Hur mycket ska spädbarn sova?
Spädbarn sover ofta 16 till 19 timmar per dygn. De vaknar varannan eller var tredje timme för att få mat. Deras längsta sammanhängande sömnperiod är fyra till fem timmar, eftersom hungern väcker dem.
Ibland förekommer det att spädbarn sover dubbelt så långa perioder, vilket inte gör något om barnet är friskt och normalt. Om ett barn behöver speciell näring, till exempel om det har gått upp för lite i vikt, eller till och med gått ned i vikt, ska barnet väckas varannan till var tredje timme efter vad läkaren eller BVC-sjuksköterskan rekommenderat.
Hur mycket ska ett barn på tre månader sova?
Barn som är tre månader gamla sover ofta 13 till 15 timmar per dygn, men fördelat på omkring fem timmar på dagen och resten på natten. På natten kan barnet fortfarande vakna en eller ett par gånger. Om man fortfarande ammar eller byter blöja på barnet på natten är det viktigt att göra det utan att väcka barnet alltför mycket.
När barnet vaknar ska du först försöka låta det sova vidare. Stryk det försiktigt över ryggen och stoppa om det så att det känner att du är där, men du kan lugnt vänta ett par minuter innan du gör något mer. Om du gör något, gör det lugnt och snabbt utan att tända ljuset och undvik att prata eller leka med barnet. Då lär det sig att det är på dagen som man pratar och myser. Barnet märker själv inte någon skillnad mellan dag och natt - det är du som ska lära det skillnaden. Läs mer om barn och sömn i Netdoktors artikel: "Mitt barn vill inte sova".
De råd som ges här gäller endast friska barn. Sjuka barn, till exempel barn som har feber, ska naturligtvis tas om hand på en gång.
HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om vårdens skyldigheter gentemot dig som patient och anhörig!
Hur mycket ska ett 6-12 månaders barn sova?
När barnet har blivit sex månader gammalt, och upp till ett år, sover det 12-14 timmar per dygn.
Om barnet fortfarande är vaket på natten går det, efter att du har försäkrat dig om att det inte är något fel på barnet, bra att vänta i ett par minuter då du försöker få barnet att somna om. Stryk det försiktigt över ryggen och säg några lugnande ord så att barnet känner din närvaro. I den här åldern kan barnet också få en napp, ett kramdjur, eller en filt som används när det ska somna. Sådana saker ger barnet trygghet.
Hur länge ska ett- till treåringar sova?
Ett- till treåringen sover 12-14 timmar per dygn.
För att låta barnet förbereda sig för sömnen och den tid det är läggdags kan det vara bra att skapa ett slags sovrutin som återkommer varje kväll. Då vet barnet att när rutinen är färdig, är det dags att gå och lägga sig. Rutinen kan vara från en kvart till en halvtimme lång. Ni kan leka stillsamt en stund eller läsa en bok samtidigt som ni lyssnar på lite lugn musik och därefter säga god natt med filt eller kramdjur.
Hur mycket ska ett barn i förskoleåldern sova?
Förskolebarn sover ofta 12-14 timmar per dygn.
I den här åldern är sovrutinen och tiden för läggdags väl inarbetad. Ni ska dock vara uppmärksamma på att barn i den här åldern kan ha problem med mardrömmar. Om ditt barn gråter och blir väckt av en mardröm behöver det tröst och trygghet. Om ditt barn vaknar, gå in till det och klappa det försiktigt på ryggen och tala lugnande till det. Försök inte att väcka barnet mer eller fråga vad det drömt, för ofta är barnet inte helt vaket och blir snart lugnt igen och somnar om, bara du är där. Oftast kommer barnet inte ens ihåg på morgonen att det hade en mardröm under natten.
Hur mycket ska ett skolbarn sova?
Skolbarnets sömnbehov är oftast 10 timmar per dygn.
Det är viktigt att barnets sängtid är anpassad efter när det ska börja på morgonen, så att det är utsövt när det ska stiga upp. Annars får det inte mycket glädje av undervisningen och varje morgon blir en evig kamp med ett trött barn. Så det är viktigt för barnets välmående att ni som föräldrar sätter gränser.
Vad är en sovrutin?
En sovrutin är att man gör samma saker i samma ordning vid samma tid innan det är läggdags. En rutin kan till exempel vara:
- Låt barnet lugna ner sig genom att leka en lugn lek med det.
- Undvik skärmtid (TV, dator, telefon) inför sänggåendet.
- Låt barnet välja vad det vill ha/ta på sig för natten.
- Lyssna på lite lugn musik ihop.
- Läs eller berätta en liten saga.
- Natta barnet med en filt eller ett kramdjur eller vad nu barnet har som sitt trygghetsföremål.
Det passar barnet och familjen att sömnrutinen är 15-30 minuter lång.
Är det normalt att mitt barn sover så lite?
Använd först ditt sunda förnuft och titta på ditt barn. Om det är ett utvilat och harmoniskt barn som utvecklas som det ska, får det troligen så mycket sömn som det behöver. Det kan också hjälpa om man tittar på hur mycket de andra familjemedlemmarna sover. Sömnbehovet är ofta ärftligt.
Om du tycker att ditt barns sömnbehov är onormalt, tala med läkare eller sjuksköterska.
Ska man låta barn som gråter på natten gråta tills de somnar om?
Nej. Barn som gråter behöver alltid veta att du/ni är där. De behöver tryggheten. Stryk barnet försiktigt över ryggen, säg något lugnande och stoppa om det igen. Gör det igen om det behövs. Om ditt/ert barn gråter ska du dessutom försäkra dig om att det inte har blivit sjukt eller fått feber.