Sömn
Senast publicerade artiklarna
-
Experten: Sömnstressa inte - vila ger också återhämtning
Alla kan ha sömnsvårigheter ibland, men hur vet man att det är ett ”riktigt problem”? När bör man söka hjälp? Vi frågar sömnexperten Christian Benedict, forskare vid Uppsala universitet, som även delar med sig av knep som kan förbättra sömnen.
5 Kommentarer -
Expertens råd: Så får du bättre sömn
Upplever du att du har dålig kvalitet på sömnen eller att du sover alldeles för lite? Här tipsar sömnforskaren Frida Rångtell om hur du får bättre sömn.
9 Kommentarer -
5 frågor och svar om insomni (sömnlöshet)
Har du svårt att somna på kvällen eller upplever, trots sömn, att du inte är utvilad? Då kan du lida av insomni. Här nedan kan du läsa fem frågor och svar om sömnlöshet.
3 Kommentarer
-
Jessicas dotter har larm mot sängvätning
Ha tålamod och skuldbelägg inte. Det är Jessica Nertbys råd till föräldrar med barn som kissar i sängen. Hennes dotter är sex år och har precis fått prova ett sängvätningslarm.
-
Många lider av att kissa på natten
Är du en av hundratusentals svenskar som går upp flera gånger per natt för att kissa? Och som får din nattsömn förstörd? Eller är du förälder till ett barn som kissar i sängen på natten?
-
Nattkissning (nokturi) kan behandlas
Vissa är uppe och kissar flera gånger varje natt utan att besväras av det. Andra får hela nattsömnen förstörd och blir trötta och hängiga. Men få känner till att det går att få hjälp mot toaspringet nattetid.
1 Kommentarer -
Barn kissar på sig av kroppsliga skäl
Gamla föreställningar om att sängvätning hos barn kan orsakas av psykisk stress eller psykiatriska problem stämmer inte. Det menar experten Tryggve Nevéus.
Här får du nya kunskaper!
Ny kunskap på ett enkelt sätt genom gratis webbutbildningar, kunskapsbrev, webbinarium och quiz - både för dig som lever med en diagnos, är anhörig eller allmänt intresserad.
Faktablad om sjukdomar och hälsotillstånd
Här nedan ser du faktablad som är skrivna av läkare. Du hittar alla faktablad under rubriken ”Sjukdomar” i menyn.
-
Avslappningsteknik
Från och till behöver man koppla bort all den jäkt och stök som omger en. Det kan vara för att minska de skadliga effekterna av stress, eller för att lugna ned hjärnan för att kunna sova ordentligt.
-
Goda råd för bättre sömn
Något som är gemensamt för de flesta typer av sömnbesvär är att enkla livsstilsråd ofta kan hjälpa till att återfå god sömnkvalitet.
-
Sömnsvårigheter
Sömnbesvär är ett vanligt förekommande problem. Ofta rör det sig om en kort period där sömnsvårigheterna går över av sig själv, men ibland kvarvarar besvären en längre tid vilket gör att man kan behöva ta till hjälp.
-
Mitt barn vill inte sova
Sömn är viktigt för alla människor. När man sover vilar man upp sig och samlar den nödvändiga energin till en ny dag. Men sömnen gör mer än så. Den hjälper en att bearbeta livets många intryck genom drömmar.
-
Obstruktiv sömnapné
Sömnapné är en folksjukdom som innebär att en person har tillfälliga andningsuppehåll i sömnen. Sömnapné är en livsstilsrelaterad sjukdom där den typiske patienten är en man med kraftig övervikt.
-
Sömngång hos barn
Utlösande faktorer till sömngång hos barn kan vara feber, föregående sömnbrist, stress, vissa läkemedel eller att barnet är kissnödigt.
-
Sömnproblem hos barn under tre år
En stabil och förutsägbar dygnsrytm och fasta ritualer vid läggdags, är en god utgångspunkt, och gäller från att barnet är omkring tre månader gammalt.
-
Narkolepsi hos barn
Narkolepsi är en neurologisk sjukdom med attacker av svår sömnighet dagtid, och ofta också plötsliga anfall av övergående muskelsvaghet (kataplexi), samt andra symtom.
-
Sömnproblem hos barn – information till föräldrar
Sömnproblem hos barn är vanliga. De kan vara svårigheter att komma till ro och somna, och/eller nattliga uppvaknanden.