Tandvärk
Vi har blivit bättre på att sköta våra tänder. Vi borstar tänderna bättre, använder tandtråd och tandkräm med fluor i och vi lever kanske även lite hälsosamt. Tandläkarna tar bättre hand om oss. Att vi går till tandläkaren från tidig barndom och genom hela skoltiden gör att tänderna håller sig starka och friska. Det finns många barn och ungdomar som inte haft några eller endast några få, små hål i sina tänder.
I och med regelbunden kontroll hos tandläkaren hela livet, upptäcks hål på ett tidigt stadium och man får med jämna mellanrum tänderna rensade. Detta motverkar inflammation i tandköttet, parodontit, och därmed tandlossning, samt ser till att tänderna håller sig friska en längre tid.
Vad är tandvärk?
Trots förbättrad tandvård är tandvärk inte helt ovanligt. Tandvärk kan ha flera olika orsaker med beror oftast på inflammation, antingen i tandroten eller i käkbenet vid tandens rotspets. Orsaken är nästan alltid ett obehandlat hål.
Ofta märks inget till en början, men det obehandlade hålet drar till sig bakterier som sprider sig i den omkringliggande vävnaden så att det i värsta fall kan uppstå en varböld omkring rotspetsen. Vid det här laget känns tandvärken av i allra högsta grad.
Vad mer kan orsaka tandvärk?
Tandvärk kan även komma av tandlossning. Det finns då inga hål i tänderna, men tandköttet är i stället angripet och inflammerat och detta framkallar självfallet smärta. Man kan också få tandvärk när tänderna växer fram. Barn och deras bekymrade föräldrar känner alltför väl till detta. Även senare i livet, då visdomständerna försöker bryta sig fram där det kanske inte finns någon plats, kan man få tandvärk.
Förr i tiden, då det inte var så vanligt att gå till tandläkaren, skar man ibland sönder bölden och drog ut tanden som orsakade värken. Innan tanden drogs ut bedövade man med alkohol och varma omslag. Idag används betydligt mer effektiva metoder.
Vill du få mer kunskap om migrän?
Genom att prenumerera på kunskapsbrevet om migrän får du användbara tips och råd som kan hjälpa dig att få bättre och tryggare vård. Du får information om olika behandlingsalternativ, ta del av nya forskningsrön inom området och lära dig om vårdens skyldigheter gentemot dig som patient eller närstående.
Vad gör du om du får tandvärk?
Beställ tid hos tandläkaren. Om du har svåra smärtor kan smärtstillande medicin lindra tills du fått en tandläkartid. Även om tandvärken går över innan du kommit till tandläkaren bör du få dina tänder undersökta. Du kan nämligen vara säker på att tandvärken kommer tillbaka om du inte gör något åt saken.