Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Nu blir vanliga värktabletter receptbelagda

Från idag 1 juni krävs recept för att få köpa tabletter med diklofenak på apotek i Sverige. Bakgrunden till beslut är den studie från 2018 som visar på ett tydligt samband mellan substansen och risk för hjärt-kärlsjukdomar, även vid låga doser och kort behandlingstid. Det skriver Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2020-06-01

Nu blir vanliga värktabletter receptbelagda
Annons

Resultaten från studien från 2018 visade att behandling med diklofenak gav en ökad risk för förmaksflimmer, ischemisk stroke, hjärtsvikt, hjärtinfarkt och död på grund av kardiovaskulär sjukdom. Sambandet sågs både hos män och kvinnor i alla åldrar, även vid låga doser (mindre än 100 mg/dygn) och kort behandlingstid.

Därför tas nu tabletter och kapslar med diklofenak bort från apotekens hylla för receptfria läkemedel.

Läkare bedömer risken för hjärt-kärlsjukdom

Trots att antalet patienter som drabbas av denna typ av allvarliga komplikationer är begränsat är detta en viktig åtgärd då receptfri försäljning avser egenvård för enklare åkommor, skriver Läkemedelsverket.

Annons
Annons

Beslutet gör att läkare nu kan göra individuella bedömningar om det finns risk för hjärt-kärlpåverkan.

Andra receptfria läkemedel

Vid egenvård kan man i stället för diklofenak använda receptfria produkter som innehåller paracetamol, ibuprofen och naproxen.

Produkter med diklofenak som används på huden har man inte sett någon koppling till hjärt-kärlbiverkningar.

Annons
Annons

    Källor

  • Läkemedelsverket - https://www.lakemedelsverket.se/sv/nyheter/nu-receptbelaggs-tabletter-och-kapslar-med-diklofenak

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2020-06-1 22:22 (5 år sen)

    Varför tar man inte också upp den miljöskadliga effekt som diklofenak har jämfört med andra antiflogistika. Diklofenak bryts ju ner mycket långsamt och ligger kvar länge i naturen och kan därmed ha en långvarig påverkan på olika organismer. Man borde ha infört receptbeläggning för länge sedan.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.