Slemsäcksinflammation vid hälbenet
Hälsmärta kan bero på en inflammation i slemsäcken som sitter vid hälbenet. Den vanligaste orsaken till slemsäcksinflammation är upprepat tryck och friktion mot området.
Vad är slemsäcksinflammation vid hälbenet?
Slemsäckar (bursor) är vätskefyllda små slemhinneklädda säckar som finns på olika ställen i kroppen i närheten av en led. De är till för att skydda leden och skyddar även senor mot friktion när de rör sig mot benet.
Vid hälbenet finns det två slemsäckar som kan bli inflammerade. På fackspråk kallas en inflammerad slemsäck för bursit.
Bursit kan ses tillsammans med andra tillstånd på baksidan av hälen, som till exempel överbelastning av hälsenan eller benutväxt vid hälen (Haglunds häl). Även vissa ledsjukdomar kan ge inflammation i slemsäcken.
Symtom
De vanligaste tecknen på slemsäcksinflammation vid hälen är smärta, eventuellt rodnad och svullnad vid hälsenefästet. Tryck från vanliga skor kan orsaka betydande obehag. Smärtan lindras ofta när man går utan skor då trycket på hälområdet minskar.
Orsak
Slemsäcksinflammation uppstår vanligtvis efter upprepat tryck eller friktion över hälområdet, till exempel på grund av trånga skor. Hälsmärtor drabbar oftast idrottare och äldre personer.
Diagnos
Diagnosen ställs i regel utifrån sjukdomshistorien och läkarens undersökning av häl och fot. Tryck mot slemsäcken framkallar smärta. Området kan vara svullet och läkaren kan känna att slemsäcken innehåller vätska. Ibland kan det även vara ömt på utsidan av hälsenan, och i vissa fall går det även att känna om det finns en benutväxt.
Det finns andra tillstånd som har en liknande klinisk bild som slemsäcksinflammation, till exempel överbelastning av hälsenan (akillestendinos).
Behandling av slemsäcksinflammation
Om tryck och friktion är orsaken till inflammation är det viktigt att avlasta området kring hälsenans fäste. Man kan använda bekväma skor eller skor med mjuk hälkappa. Träning i samråd med fysioterapeut kan också lindra besvären.
Om bekväma skor eller fysioterapeutisk behandling inte hjälper efter fyra till sex månader kan man behöva bedömning hos en ortopedläkare. Ortopeden tar ställning till om en operation är nödvändig.
Prognos
Prognosen är bra och de flesta blir bättre efter att man har avlastat området runt hälsenans fäste.