Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Meniskskada i knäleden

Meniskerna är stötdämpande broskskivor i knäleden. En skada på menisken kan uppkomma akut eller utvecklas långsamt och symtomen kan därmed variera. Akuta skador uppstår ofta hos yngre i samband med idrott och kan orsaka smärta och låsningar. Behandlingen är fysioterapi eller kirurgi, vilket som väljs beror bland annat på vilken typ av meniskskada det rör sig om.


Uppdaterad den: 2024-12-17

Annons

Vad är menisker?

Meniskerna är två broskskivor som finns på varsin sida inne i knäleden. De fungerar som stötdämpare genom att fördela viktbelastningen på ledytorna och de stabiliserar också knäet. 

Knä med skadad menisk
Annons
Annons

Vad är en meniskskada?

En meniskskada innebär oftast att en bit av menisken har lossnat eller att det har uppstått en spricka i menisken. Den mediala menisken, på knäets insida, skadas oftare än den yttre laterala menisken. En av anledningarna till det är att den är mindre rörlig på grund av att den är bunden till andra strukturer. Hos personer över 40 år uppstår meniskskador ofta som en del av knäartros och kallas då för degenerativa meniskskador. 

Symtom

Vanliga symtom är stickande smärtor i knäet, särskilt på insidan som förvärras vid belastning eller vridning. Det kan göra ont att vända sig i sängen eller att gå i trappor och att sitta på huk är också ofta smärtsamt. Inom det första dygnet efter en akut skada kan knäet svullna och brukar då kännas stelt. Det kan också knäppa i leden vid rörelse. Om bitar av menisken eller ledbrosk har slitits loss kan knäet låsa sig, det är mycket smärtsamt och bör ofta bedömas inom ett dygn.

Vid degenerativa meniskskador är symtomen lindrigare och ibland märks de inte alls. 

Annons
Annons

Orsak

Meniskskador kan uppstå akut eller utvecklas gradvis över tid.

  • Den akuta skadan orsakas ofta av en kraftig vridning av ett böjt knä och är vanligt inom vissa idrotter, som till exempel fotboll.
  • Den degenerativa skadan utvecklas gradvis och är ofta kopplad till förekomst av knäartros. Med åren förlorar meniskerna en del av sin elasticitet och smidighet, vilket ökar risken för den här typen av meniskskador. 

Diagnos

Vid akuta symtom kan den skadade ofta detaljerat beskriva situationen som ledde till skadan. Tillsammans med undersökningsfynden kan läkaren då misstänka en meniskskada. Hos en del är smärtan så intensiv att det är svårt att undersöka knäet, då kan man behöva återkomma efter ett par dagar när den akuta smärtan har minskat.

Röntgen kan inte påvisa meniskskador, men kan visa om det finns andra sjukdomar i knäet, som frakturer eller artros. En magnetkameraundersökning kan med ganska stor säkerhet identifiera meniskskador men en sådan undersökning görs bara i vissa fall, som till exempel om man planerar att genomföra en operation. Undersökningen beställs då av en ortoped. 

Behandling av meniskskador

Första hjälpen

Alla akuta meniskskador ska behandlas efter RICE-principen:

  • R – Rest. Avbryta den aktivitet man håller på med och lägga sig på rygg om det går.
  • I – Ice. Lägga kylförband på knäet för att begränsa skadan, men man får vara försiktig så att man inte förfryser området.
  • C – Compression. Lägga på tryckförband runt knäet.
  • E – Elevation. Hålla knäet högt om möjligt.

Paracetamol rekommenderas i första hand vid behov av smärtlindring. 

Fysioterapi

Mindre skador och degenerativa skador kräver oftast inte kirurgisk behandling. Istället består behandlingen av en kort period av avlastning, följt av gradvis ökande belastning och träning. Fokus ligger på att stärka muskulaturen kring knäleden. En fysioterapeut kan hjälpa till med träningsprogram. 

Kirurgi

Vid akuta skador fattas beslut om en eventuell operation baserat bland annat på vilka besvär patienten har, hur stor skadan är och var i menisken den är lokaliserad. En operation kan antingen innebära att menisken repareras, eller att de skadade delarna avlägsnas. Efter operationen rekommenderas rörelseträning och styrkeövningar under flera månader.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Prognos

Det är lätt att förlora både styrka och stabilitet i knäet efter en skada eller operation. För bästa resultat är det viktigt att träna både rörlighet och muskler. För att säkerställa att rätt övningar utförs rekommenderas kontakt med en fysioterapeut. 

Även om knäet kan återfå sin funktion tidigare, kräver akuta mindre skador ofta minst tre månaders rehabilitering med fysioterapi, medan rehabiliteringstiden efter en operation kan vara upp till sex månader. 


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.