Knäskålen ur led (patellaluxation)
Patellaluxation innebär att knäskålen har hoppat ur led. Det är en skada som ofta inträffar hos yngre personer i samband med idrott. Efter att knäskålen kommit på plats inriktas behandlingen på att stabilisera knäet, det kan ske kirurgiskt eller med hjälp av fysioterapi.
Vad är patellaluxation?
Patella betyder knäskål och luxation betyder förskjutning, så patellaluxation innebär att knäskålen har hoppat ur led.
Tillståndet är vanligast hos tonåringar, men även vuxna kan drabbas.
Symtom
När knäskålen hoppar ur led glider den oftast ut mot knäets yttersida. Det är smärtsamt och man märker oftast själv att den är ur led. Knäskålen kan ibland glida tillbaka av sig själv direkt efter skadan. Efteråt svullnar knäet ofta snabbt och det kan vara svårt att stödja på benet. Om knäskålen inte glider tillbaka kan knäet låsa sig, vilket gör det omöjligt att böja benet.
Orsak
Normalt ligger knäskålen i en bengrop mellan två förhöjningar på lårbenet och hålls på plats av bland annat senor från lårmusklerna. Vissa personer har en anatomi som gör att knäskålen lättare kan hoppa ur led.
Skadan händer oftast vid en vridrörelse i samband idrott.
Diagnos
Diagnosen ställs genom sjukdomshistorien och genom att konstatera att knäskålen är förskjuten. Om knäskålen snabbt har återgått till sin plats och patienten inte helt förstått vad som hände, kan det vara svårt för läkaren att ställa diagnos.
Röntgen utförs ofta efter att knäskålen är på plats för att utesluta skelettskador.
Behandling av patellaluxation
Ibland glider knäskålen tillbaka av sig själv, men ibland behövs hjälp. Oavsett bör man kontakta vården för en bedömning.
När knäskålen är på plats fokuserar behandlingen på att förhindra återfall, antingen genom fysioterapi eller operation. Valet av behandling beror på flera faktorer, som till exempel om skadan skett fler gånger eller om det finns skador på skelettet.
Första hjälpen
Man bör kontakta vården omgående för att få knäskålen på plats. I väntan på behandling är det bra att hålla sig stilla, ha benet i högläge och undvika att stödja på det. Kylförband kan minska svullnaden.
Fysioterapi
Fysioterapeuti syftar till att återfå full rörlighet i knäet och stärka musklerna runt knäleden för ökad stabilitet. Ofta krävs flera månaders behandling.
Kirurgi
Ibland behövs en operation. Det kan till exempel bli aktuellt vid återkommande problem eller om större skelettbitar har lossnat vid skadan. Typen av ingrepp beror på den bakomliggande orsaken. Efter operationen krävs ofta fysioterapeuti under flera månader.
Prognos
De flesta blir bra, men läkningen tar ofta några månader. När knäskålen har hoppat ur led en gång ökar risken för återfall, vilket gör stabiliserande behandling viktig. Det går inte att generellt säga om fysioterapi eller operation ger bäst långsiktig prognos, utan val av behandling behöver anpassas från fall till fall.