Infothet på grund av medfödd felställning i framfoten
Infothet innebär att tårna pekar inåt mot varandra. Det kan bero på inåtvridning i höft, lårben, knä, underben,eller fot. Felställning i framfoten så att foten böjs inåt är oftast medfött och kan bero på hur barnet legat i magen. Det går i de flesta fall att behandla genom att töja foten rätt.
Vad är infothet?
Infothet är vanligt bland nyfödda och småbarn och innebär att tårna pekar inåt mot varandra. Det kan bero på inåtvridning i höft, lårben, knä, underben eller fot. Det vanligaste är att infotheten beror på en ökad inåtrotation i barnets höft. Det är ofarligt och rättar ofta till sig innan tonåren. I vissa fall beror infotheten istället på att framfotens främre del är vänd mot mitten. På fackspråk kallas detta för metatarsus adductus eller framfotsadduktion och är den form av infothet beskrivs i denna text.
Metatarsus adductus förekommer hos cirka 1–10 av 1 000 nyfödda och är något vanligare bland flickor. Tillståndet upptäcks ofta redan på BB eller på BVC.
Orsaken till felställningen är troligtvis att barnets fot har legat böjd under fosterstadiet.
Symtom
De allra flesta får inga påtagliga symtom av inåtvridna framfötter.
Diagnos
Diagnosen ställs vid undersökning då man ser att framfoten pekar inåt. Graden av felställning i framfoten varierarliksom hur mjuk foten är och hur lätt det är att föra den rätt.
Ofta undersöks barnet av fysioterapeut, barnläkare och/eller ortoped som bedömer vilken behandling som är lämplig.
HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om vårdens skyldigheter gentemot dig som patient och anhörig!
Behandling
I enklare fall av metatarsus adduktus kan felställningen påverkas genom att tänja framfoten regelbundet. Ibland räcker någon gång per dag, ibland krävs mer intensiv töjning med uppföljning av fysioterapeut.
Vid en mer uttalad felställning, om töjning inte är tillräckligt behöver behandlingen ske via en ortoped. Behandlingen består då av upprepade gipsningar och/eller en skena. I mycket sällsynta fall kan barnet behöva opereras.
Prognos
Prognosen är god. De allra flesta får normalställda fötter med behandling.