Hammartåoperation
Hammartå är ett tillstånd där småtårna blir krökta. Ibland kan det bli nödvändigt med en operation för att räta ut tån.
Vad är hammartå?
Hammartå uppstår när småtårna blir krökta på grund av felställning i vissa av tårnas små leder. Tillståndet kan drabba en eller flera tår. Vanligt är att tån bredvid stortån drabbas. Oftast har man samtidigt en sned stortå, en så kallad hallux valgus.
Hammartå är ett vanligt förekommande tillstånd och det är oftast kvinnor över 50 år som får besvär. Hammartå är även vanligt hos personer med diabetes eller sjukdomar i nervsystemet, till exempel cerebral pares och multipel skleros (MS).
Operationsmetoder
Om man fortsatt har besvärande smärtor trots behandling med rymliga skor, inlägg eller olika tåskydd kan man behöva göra en operation för att räta ut tån. Ingreppet utförs i regel som dagkirurgi och man åker hem samma dag. Oftast blir man opererad under lokalbedövning.
Det finns olika operationsmetoder. De vanligaste metoderna är att man tar av en liten bit av benet i tån och på så sätt rätar ut den eller att man stelopererar tån, en så kallad artrodes. Ibland fixeras tån med ett långt stift som får sitta kvar i några veckor innan det tas bort. Stiftet sticker ut från toppen av tån och man får använda en specialsko därefter så att foten kan få plats.
För att sluta såret sätts det stygn som tas bort efter cirka två veckor, om ingenting annat har överenskommits.
Efter operationen
När ingreppet är gjort läggs ett förband för att skydda såret. Man bör skydda förbandet mot vatten, och när man duschar kan man skydda det med plast. Om det ändå blir blött ska det bytas för att förebygga infektion.
Oftast får man belasta foten direkt men efter förmåga. För att förhindra svullnad och förvärrad smärta är det rekommenderat att man sitter högt med benet. I sängen kan man använda en kudde under benet för att hjälpa mot både smärta och svullnad. Det är vanligt att svullnaden i benet kan sitta kvar under en längre tid. Många upplever smärta efter operationen. Smärtstillande skrivs därför ut av den behandlande läkaren.
HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om vårdens skyldigheter gentemot dig som patient och anhörig!
Sjukskrivning
Efter operationen behövs ofta en sjukskrivningsperiod. Längden på sjukskrivningen beror på vilken typ av operation som utförts, vilket yrke man har och hur mycket foten belastas. Oftast behövs minst två veckors vila.
Några råd
- Det kan vara bra att det finns smärtstillande hemma, som paracetamol eller ibuprofen.
- Kom ihåg att hålla benet högt vid vila.
- Ta kontakt med vården om:
- Smärtstillande tabletter inte hjälper, eller om smärtorna inte avtar efter ett par dagar
- Om såret ser rött och inflammerat ut och man får feber