Hallux valgus
Hallux (stortå) valgus (utåtförskjutning) är en felställning av stortån som innebär att den vrids i riktning mot lilltån. Med tiden kan det bildas en knöl som varierar i storlek, över stortåns insida.
Vad är hallux valgus?
Typiskt finner man snedhet i stortån och ömhet över stortåns grundled. På insidan av stortånsgrundleden bildas en knöl som blir kraftigt markerad. Detta kan leda till smärta och svårt att hitta passande skor.
Hallux valgus är ett mycket vanligt tillstånd som är betydligt vanligare hos kvinnor än hos män.
Orsak
Orsaken är inte klarlagd. Trånga skor, särskilt vid överbelastning av framfoten på grund av höga klackar, kan troligen bidra till utveckling av hallux valgus men forskare har aldrig med säkerhet kunnat fastställa det. Plattfot kan predisponera för tillståndet.
Stortån är normalt vriden utåt (valgusställning) <15°. Om valgusställningen ökar förstärks den ytterligare av drag i det inre stortåbenet (se röntgenbild av normal fot) (grundfalangen) via särskilda böj- och sträcksenor. Grundleden pressas utåt och tryck från skon medför en kronisk irritation av en slemsäck (bursa) som finns på insidan av foten. Med tiden bildas en benutväxt (exostos), något som ytterligare förstärker tryckbesvären. Stortåns ”vandring” utåt påverkar även de intilliggande tårna, som kan inta en mer eller mindre uttalad hammartåställning eller snedställning.
Diagnos
Diagnosen ställs på grundval av de typiska fynden. Röntgen används för att visa eventuella förslitningar i stortåns grundled och för operationsplanering om man bestämmer sig för kirurgisk behandling
Behandling
Syftet med behandlingen är att lindra besvären och förbättra fotens funktion. I lindriga fall är det bra att använda skor med låg klack, bred form och gott om plats för tårna. Smala och spetsiga skor kan förvärra besvären. Isolering av området och inlägg mellan stortån och de intilliggande tårna kan lindra smärtorna.
På lång sikt är dock kirurgi den enda behandlingsformen som kan ge varaktig förbättring av tillståndet, dock ska operationskomplikationer inte underskattas.
Kirurgi används vid ihållande smärtor eller vid bristande effekt av icke-kirurgiska åtgärder. Efter ingreppet kan man belasta på hälen med hjälp av en speciell avlastande sko om inget annat anges. Det tar ofta upp till ett halvår innan foten fungerar normalt. Om brosket i stortåns grundled är förstört måste leden stelopereras (primär artrodes).
Resultat av kirurgi
Operativ behandling ger i stort sett goda resultat, men vissa patienter får återfall av felställning och besvär efter en tid. Det finns inga stora skillnader i utfall mellan olika operationsmetoder. I en metaanalys (sammanställning av flera behandlingsstudier) fann man att 10 % av patienterna var missnöjda med resultatet och att 1,5 % hade kvarstående smärta i leden.
Som patient bör man vara medveten om att det kan ta flera månader innan smärta och svullnad försvinner. Man bör också vara förberedd på att foten inte heller efter en operation kommer att kunna passa in i smalare skor.
Prognos
Ordentliga skor lindrar ofta besvären tillräckligt mycket för att man ska kunna leva ett normalt liv med tillståndet, utan att behöva operera. Inflammationer i huden och eventuella cystor som bildas i mjukvävnaden på insidan av leden, och som blir utsatta för mycket tryck och skav från skor, kan ge stora besvär.
Illustration
- Röntgenbild av normal fot