Fotledsfraktur
Direkt efter en fotledsskada ska man ligga ner och hålla benet högt. Smärtan kan lindras med ispack. Behandlingen sedan beror på var frakturen sitter, om den är stabil och om ledband har förstörts.
Vad är en fotledsfraktur?
Fotleden består av fyra ben: Skenbenet (tibia), vadbenet (fibula), hälbenet (calcaneus) och språngbenet (talus). Fotleden stabiliseras av ledband på insidan, utsidan och mellan de två benen i underbenet (syndesmosen – ett ledband som håller ihop de två benen). En fotledfraktur är en fraktur i fibula och/eller tibia nära eller vid fotknölarna (malleolerna).
Fotledsfrakturer är ganska vanliga, framförallt under vintersäsongen. De är vanligast bland yngre och äldre personer.
Symtom
Vid en fotledsfraktur uppstår snabbt smärtor, svullnad och svårighet att stödja på foten.
Orsak
Den vanligaste skademekanismen är inversion, det vill säga en kombinerad rörelse där man landar efter ett språng eller hopp med foten nedåtböjd och där foten vrids inåt och fotbladet inåtroteras (kraftigt trampar snett). Den motsatta rörelsen, eversion, består av samtidig utåtvridning, utåtrotation av fotbladet och uppåtböjd fot.
Fotleden är mycket stabilare och motståndskraftigare mot eversionsskador än inversionsskador. Det kan dock vid en eversionsskada uppstå betydande skador på ben och ledband.
HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om vårdens skyldigheter gentemot dig som patient och anhörig!
Diagnos
För att ställa diagnos bedöms rörligheten i fotleden, men det kan vara svårt att göra på grund av smärtor. Även knäled och fot undersöks samt tecken på skador på nerver eller blodkärl.
Vid misstanke om fraktur tas röntgenbilder av fotleden från olika håll. Det är viktigt att ta bilder av fibula i hela dess längd. Ofta finns flera frakturer eller skador. Ibland görs datortomografiundersökning för att få en mer detaljerad bild av frakturen, särskilt vid fraktur i själva leden.
Behandling
Direkt efter skadan ska man ligga ner och hålla benet högt. Det kan vara smärtlindrande att lägga kyla på skadan, och om en ispack lindas mot skadan direkt efter händelsen kan trycket motverka blödning och svullnad. Man kan om det blir obehag av hård lindning behöva lätta på trycket efter 20–30 minuter, och eventuellt upprepa igen.
Behandlingen sedan beror på var frakturen sitter, om den är stabil och om ledband har förstörts. Ibland räcker det med gips under sex till åtta veckor, men i andra fall måste frakturen opereras.
Prognos
Prognosen är vanligtvis god om man har fått rätt behandling. Komplicerade öppna frakturer med betydande mjukdelsskador har sämre prognos. En del fotledsfrakturer har broskskador vilket ger ökad risk för utveckling av artros. Isolerade, odislocerade laterala malleolfrakturer, som är den vanligaste fotledsfrakturen, har god prognos och läker utmärkt.