Fotled, broskskada
I samband med stukning av fotleden kan det uppstå skada på brosket i fotleden. Broskskada i fotleden kan ge ihållande smärtor. Fotleden kan bli stelare, och vissa upplever att fotleden låser sig.
Vad är broskskada i fotleden?
Fotleden består av tre ben: de två benen i underbenet – skenbenet (tibia) och vadbenet (fibula) – samt språngbenet (talus) i foten. Ledytan mellan de tre benen är klädd med brosk. I samband med stukning av fotleden kan det uppstå skada både på brosket och benet – främst på talus, men även på tibia och fibula. Eftersom brosk har dålig förmåga att reparera sig självt kan detta ge ihållande besvär.
Tillståndet uppträder oftast hos personer som har stukat fotleden många gånger. Skadan kan dock också uppstå efter bara en sådan händelse – och vissa minns inte att det har hänt.
Symtom
Broskskada i fotleden kan ge ihållande smärtor. Fotleden kan bli stelare, och vissa upplever att fotleden låser sig. En låsning kan innebära att en benbit har lossnat och kommit i kläm inne i leden.
Diagnos
Om man bara har ont är det inte alltid så lätt att ställa diagnosen. Om man däremot upplever låsningar blir misstanken stark. Diagnosen bekräftas med hjälp av en bildundersökning, antingen med magnetkamera- eller datortomografiundersökning. I vissa fall gör ortopeden en artroskopi (titthålsundersökning av leden) både för att ställa diagnos och för att samtidigt behandla skadan.
Behandling
Om det bara finns en broskskada, utan att någon benbit har lossnat, är behandlingen immobilisering med gipsad fotled i sex till åtta veckor. Om en benbit har lossnat brukar man bli opererad. Ortopeden tar då antingen bort benbiten eller fäster den på dess rätta plats. Detta görs vanligtvis med artroskopi. Efter ingreppet immobiliseras fotleden med gips.
Efter gipsbehandlingen kan man gradvis öka belastningen på fotleden. Om man är idrottsutövare är det viktigt att följa ett rehabiliteringsprogram som ökar belastningen över tid.
Prognos
De allra flesta återfår normal fotledsfunktion efter behandling.