Vill lösa mysteriet med kronisk smärta
För att kunna utveckla effektivare läkemedel mot kronisk smärta måste man bättre förstå biologin bakom. Det är precis vad smärtläkaren Emmanuel Bäckryd vill ta reda på i sin nya avhandling.
Hans teori är att det läcker ut proteiner från ryggmärgen, och troligtvis kan man fastställa ”smärtans fingeravtryck” genom att analysera det särskilda proteinmönstret som uppstår i ryggmärgsvätskan.
– Det handlar inte om att mäta själva smärtupplevelsen, utan om att bättre förstå den biologi som ligger till grund för upplevelsen. Tänk om man i framtiden, i kontrast till dagens ”trial and error”-förfarande, skulle kunna skräddarsy smärtbehandlingen baserat på ett prov som visar vilken specifik smärtmekanism som förekommer i det enskilda fallet, säger Emmanuel Bäckryd i ett pressmeddelande från Linköpings universitet.
Skillnad i proteinmönstret
I en av sina studier har han jämfört proteinmönstret i ryggmärgsvätskan mellan patienter som lider av kronisk smärta och friska individer. Då kunde han se att sju proteiner, av totalt 260, skilde sig mellan friska och sjuka personer.
– Det viktigaste av dessa proteiner ingår i renin-angiotensinsystemet. Detta system är av andra skäl högaktuellt inom smärtforskningen, och det är därför anmärkningsvärt att just ett protein inom det systemet ”dök upp” som huvudresultat vid en förutsättningslös jämförelse mellan friska och sjuka individer. Fyndet bekräftar att det man funnit vid djurförsök även kan tänkas vara av vikt hos människa.
Vill du få mer kunskap om migrän?
Genom att prenumerera på kunskapsbrevet om migrän får du användbara tips och råd som kan hjälpa dig att få bättre och tryggare vård. Du får information om olika behandlingsalternativ, ta del av nya forskningsrön inom området och lära dig om vårdens skyldigheter gentemot dig som patient eller närstående.
Kommentera denna artikel
Jag förstår att det kan vara viktigt att förstå biologin bakom smärtupplevelsen. men medan det arbetas med det går det ju att minska smärtan, många gånger, genom traditionell och elle,r komplementär behandling. Så låt smärtpatienter få den vård som "biter" bäst på den enskilda individen. Var inte fyrkantiga i tänkandet!
Hoppas verkligen komma närmare och hitta båt även för fantomsmärter.
Kan akupunktur hjälpa ? eller bioenergi behandling ? Vad sejer du ?
Inga har kommenterat på denna sida ännu