Smärta på bild kan ge bättre behandling
– Det kan vara första gången patienten får ett påtagligt bevis för sitt lidande. Många smärtpatienter är missförstådda, säger smärtläkaren och professorn Torsten Gordh till Dagens Nyheter.
Smärta är ett paradoxalt problem, enligt Torsten Gordh. Samtidigt som smärta leder till en kostnad på 90 miljarder kronor årligen för sjukvård och förlorad arbetstid och problemen närmast kan liknas vid en folksjukdom syns i regel ingenting när patienten undersöks. Men nu har Gordh tillsammans med psykologer och andra experter lyckats ta bilder som visar var en patient har värk.
– Smärta är en upplevelse som hunger, kärlek eller hat. Det går inte att avbilda. Men vi kan se processer som har med smärtan att göra, säger han.
Bilderna har tagits med hjälp av en PET-kamera som visar var svagt radioaktiva ämnen hamnar i kroppen. Vissa substanser visade sig samlas just på platserna där värken satt. Hos en patient med whiplashskada framträdde färgen starkare vid nacken, en stukad fot ledde till en lysande ankel på bilden och bland patienter med tennisarmbåge lyste hela armen. Redan nu menar Torsten Gordh att metoden skulle kunna användas för att ställa diagnoser. Nackdelen är att prislappen ligger på 20 000 för en enda undersökning. Men trots allt tror han att forskarnas resultat kan leda till att läkare bättre förstår hur smärta fungerar och att man kan ta fram nya metoder för behandling av smärta.
Vill du få mer kunskap om migrän?
Genom att prenumerera på kunskapsbrevet om migrän får du användbara tips och råd som kan hjälpa dig att få bättre och tryggare vård. Du får information om olika behandlingsalternativ, ta del av nya forskningsrön inom området och lära dig om vårdens skyldigheter gentemot dig som patient eller närstående.
Kommentera denna artikel
det var bra då slipper man röntgas så många gånger.
Fantastiskt! Då kanske man slipper bli förlöjligad nästa gång man söker hjälp i sjukvården.
Inga har kommenterat på denna sida ännu