Multimodal rehabilitering minskar inte smärta
Multimodal rehabilitering hjälper inte mot smärta, men hjälper människor tillbaka i arbete. I en ny rapport har SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering, granskat den vetenskapliga litteraturen om rehabilitering vid långvarig smärta. Multimodal rehabilitering innebär att den kombinerar psykologiska insatser, träning och andra metoder.
– När vi tittar övergripande på flera effektmått talar det för att multimodal rehabilitering innebär flera fördelar, säger Pernilla Åsenlöf, docent i sjukgymnastik vid Uppsala universitet och en av SBU: s sakkunniga.  
Framför allt pekar utvärderingen på att denna rehabiliteringsform ökar förutsättningar för att patienter ska kunna återgå till arbete. Men samtidigt visar den nya sammanställningar att multimodal rehabilitering inter ger mer smärtlindrande effekt än mindre eller inga insatser. Resultaten gäller smärta i nacke, skuldror och ländrygg. Trots att underlaget inte längre ger stöd för att smärtan minskar med multimodala insatser anser SBU att det fortfarande finns stöd för sådana. 
Staten investerar stora belopp i denna behandlingsmetod vid smärta. SBU skriver att den relativt kostnadskrävande behandling som multimodala insatser innebär inte passar alla patienter med smärta. Och de menar att patienter som har lindrigare problem i stället kan få rehabilitering i primärvården.
Vill du få mer kunskap om migrän?
Genom att prenumerera på kunskapsbrevet om migrän får du användbara tips och råd som kan hjälpa dig att få bättre och tryggare vård. Du får information om olika behandlingsalternativ, ta del av nya forskningsrön inom området och lära dig om vårdens skyldigheter gentemot dig som patient eller närstående.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu