Ingen visad effekt av spikmattor
De populära spikmattorna som sägs bota det mesta från ryggont och huvudvärk till sömnproblem och stress saknar vetenskapligt visad effekt.
– Marknadsförarna rider på allmänkunskap om smärtsystemet och så gör de några felslut, som att man får en bättre hälsa. Det är väl fantastiskt om människor får en självupplevd hälsa. Man ska ha stor respekt för dem som använder de här prylarna, men jag saknar respekt för marknadsföringsmetoderna, säger Martin Ingvar, professor vid institutionen för klinisk neurovetenskap vid Karolinska institutet (KI), om marknadsföringen av spikmattorna.
Spikmattor i plast har anammats av många svenskar och sägs enligt reklamen kunna bota migrän, premenstruella störningar, impotens, övervikt och till och med astma, ofta hänvisas till "mångtusenåriga traditioner" och "beprövad erfarenhet". Effekten skulle bero på att smärtan - för det gör rejält ont att lägga sig på mattan - får kroppen att frisätta ämnen som smärtstillande endorfiner och lugnande oxytocin.
– Det är ju en sak. Att påstå att det skulle hela är en helt annan, säger Martin Ingvar.
Några belägg för att påståendena håller finns inte, enligt den genomgång som TT har gjort av medicin- och vetenskapstidskrifternas databaser. Det går alltså inte att säga om mattorna ger någon effekt utöver den så kallade placeboeffekten, som bottnar i människors tro på behandlingen. Martin Ingvar och hans kollegor vid KI:s Centrum för integrativ medicin vill göra en vetenskaplig studie av spikmattor, men den väntar fortfarande på grönt ljus från den forskningsetiska kommittén.
Vill du få mer kunskap om migrän?
Genom att prenumerera på kunskapsbrevet om migrän får du användbara tips och råd som kan hjälpa dig att få bättre och tryggare vård. Du får information om olika behandlingsalternativ, ta del av nya forskningsrön inom området och lära dig om vårdens skyldigheter gentemot dig som patient eller närstående.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu