Hjärnträning ska hjälpa patienter med långvarig smärta
Patienter som lider av långvarig smärta och svår smärta kan nu erbjudas tankegympa och spegelterapi enligt den nya metoden Graded Motor Imagery, GMI, som utvecklats i Australien och som nu introduceras i Sverige.
GMI-behandling mot långvarig smärta
Metoden bygger på kunskap om hur rörelsesekvenser byggs upp genom hjärnans olika nätverk samt hur cortex förändras vid långvarig smärta. GMI-behandling används främst för kvarstående smärta men även slitskador i nerverna till armen och handen, så kallade plexusskador, kan behandlas med GMI.
När en patient genomgår GMI-behandling görs träningen i tre olika steg. Kort sagt kan man säga att i det slutliga steget tränas patientens rörelseförmåga via spegelterapi där en frisk kroppsdel speglas så att patienten ser två friska kroppsdelar, till exempel två händer.
– Hjärnan luras att tro att det är den onda handen som ser normal ut och rör sig i spegeln, som den friska. Det kan tyckas lite spooky men det är väldigt tydligt hur hjärnan aktiveras av synintrycket, säger fysioterapeuten Birgitta Helmerson Ackelman till tidningen Dagens Medicin.
Betydelse för patienter med långvarig smärta
Fysioterapeuterna Hélène Hallström och Birgitta Helmerson Ackelman, som arbetar med smärtrehabilitering på Karolinska universitetssjukhuset, tror att metoden kan få stor betydelse för patienter som lider av långvarig och svår smärta.
Vill du få mer kunskap om migrän?
Genom att prenumerera på kunskapsbrevet om migrän får du användbara tips och råd som kan hjälpa dig att få bättre och tryggare vård. Du får information om olika behandlingsalternativ, ta del av nya forskningsrön inom området och lära dig om vårdens skyldigheter gentemot dig som patient eller närstående.
– Av allt jag lärt mig under drygt 30 år som sjukgymnast så finns det inget som jag blivit så entusiastisk över som detta, säger fysioterapeuten Hélène Hallström till tidningen Dagens Medicin.
För att nå framgång med metoden krävs det att patienten tränar hjärnan flera gånger om dagen under flera månader.
HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om vårdens skyldigheter gentemot dig som patient och anhörig!
Kommentera denna artikel
Kommer det bli tillgängligt för oss att låna hem speglarna?
Hur får jag lära mig den hjärnträning som beskrivs i Dagens medicin. Var finns den ?
Hur får jag lära mig den hjärnträning som beskrivs i Dagens medicin. Var finns den ?
Inga har kommenterat på denna sida ännu