Brister inom cannabisforskning
Få deltagare i studierna kring cannabis
Medicinsk cannabis kan skrivas ut mot exempelvis smärta, illamående och ångest. Men när ett internationellt forskarlag systematiskt granskat 79 olika studier om medicinska effekter av ämnen från cannabis visar sig stödet för användningen vara svagt, rapporterar Sveriges Radio. De flesta studierna visade visserligen på positiva effekter, men eftersom vissa studier hade så få som ett tjugotal deltagare anses inte sambandet statistiskt säkerställt.
– Både antal patienter och andra krav som man ställer på god evidensbaserad forskning fanns inte med, säger Fred Nyberg som forskar om läkemedelseffekter av cannabis vid Uppsala universitet.
– Det fanns också studier som var mer omfattande och där man kunde se inte enorma, men moderata positiva effekter av det här. Men samtidigt konstaterade man att de aversiva effekter också var påtagliga, fortsätter Fred Nyberg.
Vanliga biverkningar var till exempel illamående och förvirring. Bäst stöd för effekten av cannabispreparat var vid behandling av smärta och symtom vid ms, multipel skleros.
Vill du få mer kunskap om migrän?
Genom att prenumerera på kunskapsbrevet om migrän får du användbara tips och råd som kan hjälpa dig att få bättre och tryggare vård. Du får information om olika behandlingsalternativ, ta del av nya forskningsrön inom området och lära dig om vårdens skyldigheter gentemot dig som patient eller närstående.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu