Äldre med kronisk smärta dyrt för samhället
– Studien visar att äldre med svår smärta kostar mycket pengar i vård och omsorg. Men kanske än mer slående är hur låg livskvalitet dessa personer har. Livskvaliteten är allra sämst bland de äldsta med svår smärta, säger Lars-Åke Levin, en av forskarna bakom studien.
Han och hans forskarkollegor skickade ut en enkät till 10 000 invånare över 65 år i Linköping och Norrköping och bad dem svara på frågor om kronisk smärta. 67 procent svarade på enkäten och av dessa uppgav nästan var fjärde person att de hade måttlig eller svår kronisk smärta. Samtidigt kartlade forskarna kostnader för sjukvård, läkemedel, kommunal service och informell vård under ett års tid. Resultatet visade att personer med svår kronisk smärta kostade i genomsnitt 97 000 kronor om året. Måttlig kronisk smärta innebar en årlig kostnad på 57 000 kronor per person. Pensionärerna utan smärta eller med enbart lindrig sådan kostade 40 000 kronor om året.
Studien visade också att livskvaliteten var lägre ju större kronisk smärta personerna upplevde.
– Att satsa på effektiv smärtbehandling för dessa (äldre med svår smärta) verkar vara extra viktigt, vilket kanske inte alltid prioriteras högst, säger Lars-Åke Levin.
Vill du få mer kunskap om migrän?
Genom att prenumerera på kunskapsbrevet om migrän får du användbara tips och råd som kan hjälpa dig att få bättre och tryggare vård. Du får information om olika behandlingsalternativ, ta del av nya forskningsrön inom området och lära dig om vårdens skyldigheter gentemot dig som patient eller närstående.
Kommentera denna artikel
Behövdes det göras en studio för att konstatera något så självklart att ju mer värk man har ju sämre livskvalitet får man.
Jag är 74 och har haft smärtor i 4-5 ÅR! Jag kan bara gå korta sträckor = ingen motion = övervikt 40kg! Efter 3 veckor på 500 kalorier inget resultat! Bara mer smärta och övermäktig trötthet! Så visst - försök att ta bort smärtan så jag kan börja leva igen!
Jag tycker att det är skrämmande att äldre personer med kronisk smärta, att dom är dyra är samhället. DEt är väl hemskt att läsa och höra? tycker jag i alla fall. Att satsa på en effektiv smärtlindring måste bara prioriteras mer
Jag är en 75 årig man som egentligen aldrig varit sjuk med undantag för åren mellan 2012 - 2014.
Om jag vore 18 år idag med ett brinnande intresse att utbilda mig till läkare så skulle jag också göra det de andra gör, söka till forskningen och specialistkliniker, men börja min karriär på någon husläkaremottagning där man enligt reglerna ägnar 10-15 minuter åt varje patient, även om dom är multisjuka, utan stress, aldrig någon jour och alltid lediga helger.
Varför arbetar ingen på akutmottagningar längre. Gissa två gånger. Alltid utskällda av snorkiga patienter, underbemanning och ständigt övertidsarbete.
En del inbillar sig att läkaryrket är ett kall och inte ett yrke som alla andra. Stackars läkare.
Etiken & moralen var finns den i dagens Sverige?!!
Är det barnen och barnbarnen som sätter sig upp mot sina föräldrar, far & morföräldrar som värderar de äldre på ett så lågt omoraliskt och oetiskt sätt?
År det tacken för de yngres välfärd som inte hade blivit verklighet utan era äldre släktingar?
De yngre är såå fruktansvärt bortskämda som inte unnar de äldre som har det svårt i oerhörda smärtor att få ta del av välfärden som de har svettats för i hela sitt långa liv, och har överlåtit till de yngre och nästkommande generationer.. Fy vad sadistiskt samhälle!!
Varför skall man inte äta medicin? Stress och smärta ingen bra kombination, likaså ängslan och smärta. Tillsammans blir det olidligt i längden. Är man ung kan man klara av smärtan bättre men ju mer åren går så blir det snart katastrof. Och den s k zombikänslan går över ganska så snart.
Håller fullständigt med dig mube45, vi är sååå efter i det här landet!!!! Alla mår väl bra av beröring! Men som det är idag undersöker de en knappt utan bara skriver ut medicin, vägrar! Slutat gå, får väl åka in akut om det blir för illa, tills dess kör jag mitt eget race men det blir dyrt. Hos landstinget får man inte mycket hjälp inte!!!
Ulla
Om landstingen kunde släppa sina gamla fördomar mot massage så skulle vår livskvalitet bli betydligt bättre. Som pensionär har man inte råd att gå tillräckligt ofta. Musklerna blir mjuka sköna för några dagar och man blir lugn och glad. Det botar inte, men vad kan sjukvården erbjuda som botar?
Det enda man får är en massa piller som förstör magen och gör en till zombi -
Låg livskvalitet, ja det är klart när vi inte har pensioner så vi klarar oss!
Bara överleva!!!!!! Hur kul är det? Har livet nån mening numer? Klart vi har ont när vi inte får nån hjälp, vi får inte komma till nån smärtmottagning minsann... bara bota symptomen inte orsaken! Tack för ordet!
Inga har kommenterat på denna sida ännu