Ögonmigrän
Symtomen vid ögonmigrän kan vara synbortfall eller att synfältet är påverkat. Många ser blixtar, flimmer i kanten av synfältet och olika färgupplevelser. Symtomen uppstår nästan alltid bara i ena ögat. Det är viktigt att man (framför allt första gången) får en korrekt diagnos vid ögonmigrän.
Vad är ögonmigrän?
"Klassisk" migrän är en kronisk neurologisk sjukdom med återkommande episoder av intensiv, ensidig och pulserande huvudvärk. Men vissa typer av migrän leder inte till huvudvärk, utan drabbar främst synen.
Upprepade synstörningar, som nästan alltid uppstår i enbart ena ögat, kan vara så kallad ögonmigrän (den medicinska termen är retinal eller okulär migrän). Vid ögonmigrän påverkas synen och synfältet. Både hur synsymtomen upplevs och hur ofta symtomen uppkommer varierar mellan olika personer.
Symtom på ögonmigrän
Ögonmigrän kan upplevas på olika sätt av olika personer. Exempelvis som hastiga episoder av synbortfall eller inskränkning/nedsättning av synfältet. Många får påverkan på synen som blinkande ljus, sick-sackformade flimmer i kanten av synfältet och olika färgupplevelser.
Skillnad mellan ögonmigrän och "vanlig" migrän
Ögonmigrän skiljer sig från den "vanliga" migränens aurafenomen som innebär förändringar av synen eller andra sinnen, som talsvårigheter eller koordinationsproblem. Vid ögonmigrän är alltså symtomen begränsade till ögonområdet och oftast enbart ena ögat. Vissa personer kan få migränhuvudvärk efter ett anfall av ögonmigrän, men de flesta får det inte. Det kan vara obehagligt att få ögonmigrän men symtomen brukar gå över snabbt och utan komplikationer.
Lider du av migrän?
Delta i undersökning som syftar till att öka kunskapen om hur personer med migrän upplever tillståndet och den vård de får.
Orsak
Orsaken till att man får ögonmigrän skiljer sig inte från "vanlig" migrän, som beror på att kärlen som förser ögonen med blod plötsligt drar ihop sig, till exempel på grund av:
- Stress
- Påtaglig trötthet
- Hormonförändringar
- Temperaturförändringar
- Fysisk aktivitet
När blodkärlen sedan slappnar av och blodtillförseln återställs återkommer synen – oftast är den helt återställd. Skador på ögat till följd av ögonmigrän är mycket sällsynt.
De som har en högre risk att drabbas av ögonmigrän är:
- Kvinnor
- Personer under 40 år
- Personer med ärftlighet för migrän
Diagnos
När bör man uppsöka läkare vid symtom på ögonmigrän?
Allmänt bör man uppsöka sjukvården vid synrubbningar, för att utesluta allvarliga bakomliggande orsaker. Det gäller framför allt om man upplever symtomen för första gången eller om symtomen skiljer sig från de symtom som man upplevt tidigare.
Det är viktigt att man (framför allt första gången) får en korrekt diagnos vid ögonmigrän, då symtomen på ögonmigrän ibland kan förväxlas med stroke, tumör eller andra allvarliga tillstånd. Man kan dock oftast skilja symtomen åt. Typiska strokesymtom är en plötslig känselnedsättning eller förlamning av hela eller delar av kroppens ena sida, eller som förlust av synfältet i någon riktning. Talsvårigheter är också ett vanligt symtom vid stroke. Symtomen vid ögonmigrän är alltså vanligtvis mer beskedliga och omfattar enbart synen.
Behandling av ögonmigrän
För de flesta behövs ingen läkemedelsbehandling vid ögonmigrän, det kan räcka med att vila ögonen i ett rum med dämpad belysning. Sitter man ofta framför en skärm kan det hjälpa med att ta en paus från skärmen en stund. Vid återkommande anfall kan man prova vanliga receptfria värktabletter, exempelvis sumatripan, ibuprofen, paracetamol, naproxen. Man bör förstås också undvika faktorer som kan trigga igång ögonmigränanfallen.
Tips för att förhindra attacker av ögonmigrän
Det finns inte några säkra bevis på att det går att förebygga ögonmigrän, men det kan vara värt att försöka med nedanstående tips:
- Om du är rökare, försök att sluta.
- Försök minska stressen, till exempel med mindfulnessövningar, skogspromenader och yoga.
- Se till att få lagom mycket sömn.
- Ät och drick med regelbundna mellanrum.
- Undvik mat, dryck och situationer som brukar trigga ögonmigränen.
- Rör på dig regelbundet, använd en ergonomisk arbetsställning och ta pauser från skärmen.
- Se till att ha bra belysning när du läser och arbetar samt korrigera eventuella synfel.
Avslutningsvis är det, som vid vanlig migrän, bra att föra dagbok över ögonmigränen och notera när symtomen inträffar, hur de yttrar sig, vad som kan ha triggat dem och eventuellt vilka mediciner man tagit. Ju större kännedom om migränanfallen, desto större chans har man att förebygga dem.
Vill du få mer kunskap om migrän?
Genom att prenumerera på kunskapsbrevet om migrän får du användbara tips och råd som kan hjälpa dig att få bättre och tryggare vård. Du får information om olika behandlingsalternativ, ta del av nya forskningsrön inom området och lära dig om vårdens skyldigheter gentemot dig som patient eller närstående.
Prognos
Det är väldigt ovanligt att drabbas av några bestående komplikationer vid ögonmigrän, men det finns en liten risk för skada på ögat och/eller näthinnan på grund av den minskade blodtillförseln.