Rekordfå sjukskrivna i Sverige
”Sverige har i dag en historiskt låg sjukfrånvaro, fullt jämförbar med situationen i övriga Europa. Detta ger oss en unik möjlighet att tillsammans verka för en stabilisering på dessa låga nivåer”, skriver Selander.
Den främsta anledningen till den negativa bilden av sjukskrivningsläget i Sverige tillskriver Selander det faktum att man beräknat sjukskrivningarna utifrån sjuktalet, det genomsnittliga antalet dagar med sjukpenning per svensk och år.
”Som läsare kan man då lätt tro att genomsnittssvensken är sjukskriven två, tre eller fyra veckor per år, men så är det inte. Sjuktalet ger på så sätt en skev bild av verkligheten.”
Lider du av migrän?
Delta i undersökning som syftar till att öka kunskapen om hur personer med migrän upplever tillståndet och den vård de får.
Istället vill John Selander mäta på internationellt vis, då man vanligtvis räknar hur stor andel av de som har ett arbete som är tillfälligt hemma på grund av sjukdom, för att få en mer rättvisande bild. Mäter man istället enligt denna metod menar Selander att sjukskrivningen i Sverige är rekordlåg och i linje med övriga Europa.
”Svenskar är sedan 2006/2007 varken mer eller mindre sjukfrånvarande än andra, och det gäller både kvinnor och män.”
Vill du få mer kunskap om migrän?
Genom att prenumerera på kunskapsbrevet om migrän får du användbara tips och råd som kan hjälpa dig att få bättre och tryggare vård. Du får information om olika behandlingsalternativ, ta del av nya forskningsrön inom området och lära dig om vårdens skyldigheter gentemot dig som patient eller närstående.
John Selander ser flera orsaker till att sjukfrånvaron sjunkit. En relativt hög arbetslöshet gör att folk undviker sjukskrivning, samtidigt som jobbskatteavdraget missgynnar den som får sjukersättning. Rehabiliteringsarbetet i arbetslivet fungerar också allt bättre, skriver Selander.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu