Så påverkar migrän livskvaliteten
Idag lever nära en miljon människor i Sverige med migrän. Den neurologiska sjukdomen påverkar livet på många vis för den som drabbas, men även omgivningen påverkas i hög grad av sjukdomen. Det visar en ny undersökning bland drygt 3 000 personer med migrän och deras anhöriga i Sverige, genomförd av undersökningsföretaget Verian på uppdrag av läkemedelsföretaget Pfizer.
Under hösten 2023 publicerade Netdoktor tillsammans med Huvudvärksförbundet en enkätundersökning som riktade sig till två målgrupper: personer som lever med migrän och till de personer som lever med återkommande huvudvärk, som skulle kunna vara migrän.
Resultatet: 75 procent av 3 400 personer som deltagit i undersökningen har fått diagnosen migrän fastställd av en läkare och resterande 25 procent har återkommande huvudvärk, men inte fått en fastställd diagnos.
Lider du av migrän?
Delta i undersökning som syftar till att öka kunskapen om hur personer med migrän upplever tillståndet och den vård de får.
I Verians undersökning har de fokuserat på hur livet påverkas av migrän, både för hen med migrän som dennes anhöriga.Sjukdomstillståndet, som kan pågå i flera dagar och i många fall kräver sängläge, påverkar nämligen sällan enbart en individ. Även familj, partner, vänner och kollegor påverkas. Det kan då vara skönt att ha någonstans att vända sig för att få vägledning, ett utrymme att tala ut och förståelse för sjukdomen. Idag finns det flera olika forum att vända sig till för att få stöd.
– Huvudvärksförbundet som arbetar för att personer med svår huvudvärk och deras anhöriga ska få bättre livskvalitet är ett bra stöd att vända sig till som anhörig och den som lider av migrän, säger Johan Holm, senior medicinsk rådgivare, Pfizer Sverige.
Här kan du läsa mer om vad Huvudvärksförbundet gör
Enligt undersökningen, där personer som lever med migrän och deras anhöriga har svarat på frågor om hur de upplever vården, arbets- och privatlivet, har en fjärdedel av de som har en anhörig med migrän upplevt att de påverkas i ganska eller mycket hög grad. Framför allt är situationen psykiskt påfrestande, svarar 36 procent. 14 procent tycker dessutom att sjukdomen påverkar relationen negativt.
– Det finns flera olika behandlingar, både för akut behandling av anfall och förebyggande behandling.Om en behandling inte fungerar tillfredsställande är det viktigt att komma vidare i behandlingstrappan, många patienter vittnar om att man fastnar i samma behandling trots biverkningar eller otillräcklig effekt, säger Johan Holm och fortsätter:
– Men en annan viktig del av behandlingen handlar om egenvård och levnadsvanor, copingstrategier, kartläggning och hantering av det som triggar migrän osv. Man behöver prova sig fram till det som fungerar och det är viktigt att veta detta och att efterfråga hjälp från sjukvården att hitta rätt.
Vill du få mer kunskap om migrän?
Genom att prenumerera på kunskapsbrevet om migrän får du användbara tips och råd som kan hjälpa dig att få bättre och tryggare vård. Du får information om olika behandlingsalternativ, ta del av nya forskningsrön inom området och lära dig om vårdens skyldigheter gentemot dig som patient eller närstående.
En del som drabbas av migränanfall eller lider av kronisk migrän har svårt att kunna jobba heltid vilket ibland kan leda till att de behöver byta jobb eller blir sjukskrivna i perioder. Även i privatlivet kan anfallen ställa till det och det kan bli svårigheter att delta i alla delar av familjelivet och de sociala aktiviteter som tillkommer. Det i sin tur kan leda till en sämre livskvalitet. Något som även ses i Netdoktors undersökning.
I Netdoktors undersökning understryks det att migrän har en direkt påverkan på arbetsförmåga och livskvalitet. Och 13 procent har en återkommande sjukfrånvaro på mellan en till tre dagar per månad
Det är av stor vikt att därför söka vård för sin migrän och att påbörja behandling.
Migrän kan behandlas på flera olika sätt, beroende på hur sjukdomen påverkar patienten. Behandling sker enligt en så kallad behandlingstrappa där patient och läkare prövar och utvärderar alternativen med syfte att rätt insats ska ges på rätt nivå.
Yngre kvinnor påverkas mer ekonomiskt när anhörig har migrän
Verians undersökning visar att anhöriga i åldern 18-34 år uppger att hushållets ekonomi påverkas av sjukdomen. 5 procent av dessa behöver gå upp i arbetstid för att få ihop ekonomin och lika många behöver även gå ner i arbetstid för att ta hand om sin migrändrabbade partner. 12 procent av de kvinnliga anhöriga till personer med migrän mellan 18-34 år uppger att de behöver gå ner i arbetstid, män i samma åldersgrupp är endast 2 procent.
– Det är vanskligt att spekulera i orsaken till skillnader mellan olika grupper av anhöriga. Generellt tror jag dock att det är viktigt att förstå att migrän är en sjukdom som till hög grad drabbar personer i arbetsför ålder. Många gånger är det personer som är mitt uppe i karriären och skapandet av familj. En svår migrän kan till exempel göra detta ansträngt, säger Johan Holm.
Baserat på undersökningen förväntas cirka 1,5 miljoner människor mellan 18-79 år i Sverige
(20 procent) leva nära en person (partner, barn eller förälder) med migrän.
- Netdoktor - https://www.netdoktor.se/smarta/huvudvark-migran/artiklar/enkatundersokning-visar-att-manga-med-migran-gar-till-arbetet-trots-sina-besvar-kunskapsbrev-migran-23/
- 1177 - https://www.1177.se/Stockholm/sjukdomar--besvar/hjarna-och-nerver/huvudvark-och-migran/migran/
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu