Det här är en annons.
Gå till netdoktor.se
Det här är en annons.
Gå till netdoktor.se
Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Migrän och graviditet – behandling och egenvård

Att vara gravid innebär stora fysiska förändringar, och för många kvinnor som lever med migrän kan detta påverka sjukdomen. För en del kvinnor blir migränsjukdomen bättre och för en del sämre. I den här texten förklarar vi hur migrän påverkas av graviditet, olika behandlingsalternativ och egenvård.


Publicerad den: 2025-02-12

Annons

En del personer upplever att migränanfallen minskar under graviditeten, särskilt de som har migrän utan aura. Samtidigt kan kvinnor som lever med migrän med aura uppleva oförändrade eller till och med försämrade symtom. 

Att ha migrän med aura innebär att man får symtom med förstärkta sinnesintryck i samband med migrän, som exempelvis förändringar i synen eller stickningar och domningar i delar av kroppen. Här kan du läsa mer om migrän med aura, migränanfall, ögonmigrän samt kronisk migrän och episodisk migrän. 

Annons
Annons

Hur påverkas migrän av graviditet?

Hormonförändringar spelar en betydande roll för migränens utveckling under graviditeten och kan även vara en förklaring till varför migränen ofta lindras. Östrogennivåerna i kroppen stiger under graviditeten, och när dessa stabiliseras kan det bidra till minskade migränanfall. 

En orsak till att migränen förbättras för gravida kvinnor kan vara att hormonnivåerna inte varierar lika kraftigt som under menstruationscykeln. 

Migrän kan dock debutera för första gången under graviditet, vanligen under första trimestern (från vecka 1–14). Om du får migrän för första gången eller om huvudvärken förvärras och får en ny karaktär, särskilt i slutet av graviditeten, är det viktigt att kontakta sjukvården. Sjukvården kan då utesluta andra allvarliga tillstånd, som exempelvis havandeskapsförgiftning.

De vanligaste symtomen på havandeskapsförgiftning är nämligen huvudvärk samt ögonsymtom, illamående eller magsmärtor. Ödem (svullnad) kan också förekomma. Havandeskapsförgiftning uppstår efter vecka 20 under graviditeten, med en ökande förekomst fram till förlossningen. 

Behandling av migrän under graviditet

Eftersom migrän ofta lindras under graviditeten kan vissa kvinnor klara sig utan medicinering. Grundregeln är att undvika läkemedel så långt det är möjligt, men vid svåra besvär kan medicinering vara nödvändig i samråd med läkare. 

Nedan följer rekommendationer för behandling av migrän under graviditet enligt de nationella riktlinjerna för migrän. Rådgör alltid med din läkare eller din barnmorska innan du tar några läkemedel under en graviditet.

Anfallsbehandling:

  • Paracetamol (till exempel Alvedon) kan användas under hela graviditeten.

  • Läkemedel som innehåller acetylsalicylsyra (ASA) och NSAID (till exempel naproxen eller ibuprofen) bör undvikas, och framför allt under andra halvan av graviditeten. 

  • Triptaner bör undvikas, men enstaka doser påverkar sannolikt inte fostret. I första hand rekommenderas sumatriptan under graviditet. 

  • Ergotaminer ska inte användas under graviditet.

  • Förebyggande mediciner och botox rekommenderas inte.

Om man är osäker på om man ska ta ett läkemedel eller inte, bör man i första hand prata med sin läkare eller barnmorska. Man kan också söka på substans och läkemedel på Janusmed.se för att se rekommendationerna gällande exempelvis ”fosterpåverkan” och ”amning”.

Annons
Annons

Förebyggande behandling och egenvård: 

För att lindra migrän under graviditeten kan du prova dessa metoder: 

  • Håll regelbundna måltider och drick mycket vatten.

  • Se till att få tillräckligt med sömn.

  • Minska stress genom exempelvis avslappningsövningar, yoga eller meditation.

  • Undvik kända triggande faktorer som viss mat, starka dofter eller stress.

  • Motionera regelbundet i den mån du kan.

  • Vila i ett svalt, mörkt och tyst rum vid migränanfall.

  • För en huvudvärksdagbok för att identifiera triggande faktorer och mönster.

Här kan du se vad de nationella riktlinjerna innebär för dig med migrän

Migrän efter förlossningen och vid amning

Efter förlossningen, när östrogennivåerna sjunker, kan migränen återkomma. Vissa kvinnor upplever anfall redan på BB, medan andra får tillbaka migränen efter att de slutat amma. 

Vid amning gäller samma försiktighet med läkemedel som under graviditeten. Det går bra att använda paracetamol, NSAID (som naproxen och ibuprofen) och betablockare under amning. Det är viktigt att du alltid först pratar med din läkare om vilken migränbehandling som kan bli aktuell för dig under amningsperioden. Här kan du läsa mer information om läkemedel under amning.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.