Huvudvärkförbundets ordförande ger tre tips för dig som lever med migrän
Att leva med migrän kan vara tärande och påverka livskvaliteten. Gustav Hadin, vice ordförande för Huvudvärksförbundet, lever med kronisk migrän och vet hur svårt det kan vara att få ihop vardagslivet. Genom åren har han hittat sätt att hantera sin migrän, så gott som det är möjligt. Vägen fram till rätt vård var däremot inte rak.
– Mitt bästa tips är att byta vårdcentral, säger han i Netdoktors webbinarium om migrän.
Vanliga symtom vid migrän är pulserande och intensiv huvudvärk, känslighet mot ljud och ljus, illamående, kräkningar och förstärkta sinnesintryck. Migrän brukar vara i 4-72 timmar och kan förvärras vid fysisk ansträngning och när man rör på huvudet. Att leva med kronisk migrän kan således ha stor påverkan på vardagslivet.
Gustav Hadin fick sin migrändiagnos redan som barn, men det var inte förrän vid vuxen ålder han tillslut fick rätt hjälp.
– Jag försökte få hjälp från vården men det var inte så lätt. Jag fick testa olika behandlingar, men det var aldrig riktigt nog. Jag bad om att få träffa en neurolog men blev nekad. Jag kände mig utskrattad och fick höra att det var ingen vits med det, berättar Gustav Hadin.
För honom blev migränen mycket påfrestande mentalt och han fick svårt att sköta sitt arbete och ha fritidssysslor.
– Jag kände mig tom och ledsen, säger Gustav Hadin.
Lider du av migrän?
Delta i undersökning som syftar till att öka kunskapen om hur personer med migrän upplever tillståndet och den vård de får.
Här kan du se hela webbinariet om migrän och huvudvärk
Genom åren har han dock upptäckt vad som funkar bra och mindre bra när migränanfallen kommer, och vad som gjorde att han tillslut fick den hjälp han behövde.
– Jag bytte vårdcentral och äntligen kände jag att jag blev lyssnad på. Jag fick en remiss till en neurolog och behandlingen har byggts på och givit effekt, berättar Gustav Hadin.
När det händer oförutsedda och stressande upplevelser blir migränen värre och anfallen kraftigare för Gustav. Det påverkar hela hans liv, ett liv som även består av barn och en fru.
– I nuläget är jag föräldraledig, men jag är inte kapabel att alla gånger ta hand om mina barn. Vi kan ha planerat in roliga grejer men som jag kan behöva ställa in med kort varsel på grund av att jag får ett migränanfall, berättar han.
Men trots att sjukdomen har påverkat honom sedan barnsben, har han hittat sätt att hantera migränen och få ett grepp om vad som utlöser anfallen. Det handlar om att föra en dagbok, vara förberedd inför vårdbesök och att byta vårdcentral när du inte erbjuds hjälp eller inte blir tagen på allvar.
Gustavs tre bästa tips vid migrän
Huvudvärksdagbok
– En huvudvärksdagbok har gjort att jag kunnat hitta ett mönster för när migränanfallen kommer, vad som är bra för mig att göra och hur de olika medicinerna och behandlingarna fungerar. Det har varit nyttigt och bra både för den med diagnos och den som lever med någon med diagnos”, säger Gustav Hadin.
Tillsammans med patientföreträdare har Västra Götalandsregionen varit med och utformat en migränapp där man kan föra sina anteckningar dag för dag. Den appen tycker Hadin fungerar väldigt väl och är ett bra hjälpmedel för att få en överblick över sin migrän.
Här kan du läsa mer om migränappen.
Kom förberedd till dina vårdbesök
Att komma förberedd kan vara a och o för att kunna få rätt behandling och stöttning för dina besvär.
–Se till att titta igenom riktlinjerna för vård vid migrän, gå igenom dagboken och lyft fram de mönster du har kunnat se för att kunna hitta faktorer eller kopplingar till din migrän tillsammans med läkaren, förklarar Gustav Hadin.
Här kan du höra om vad de nationella riktlinjerna innebär för dig med migrän
Byt vårdcentral
Gustav Hadin fick inte den hjälp han behövde på sin vårdcentral och upplevde att han inte togs på allvar. Men när han böt fick han ett helt annat mottagande och hjälp.
–Fastna inte i vården, byt vårdgivare och byt vårdcentral. Det kan kännas lättare sagt än gjort men det gör stor skillnad. Jag gick från frustrerad och ledsen över att inte komma någonstans med mina besvär till att komma dit jag är idag, förklarar han.
Genom att prenumerera på kunskapsbrevet om migrän får du användbara tips och råd som kan hjälpa dig att få bättre och tryggare vård. Du får information om olika behandlingsalternativ, ta del av nya forskningsrön inom området och lära dig om vårdens skyldigheter gentemot dig som patient eller närstående.Vill du få mer kunskap om migrän?
- Netdoktor - https://www.netdoktor.se/smarta/huvudvark-migran/sjukdomar/migran-en-oversikt/
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu