Gustav lever med kronisk migrän: "Jag kände mig utskrattad av läkaren"
Det är inte ovanligt att personer med migrän känner att vården inte tar dem på allvar. För en del kan det ta lång tid att få rätt behandling för sin huvudvärk och migrän. Här berättar Gustav Hadin, som är vice ordförande för Huvudvärksförbundet och lever med kronisk migrän, om sina erfarenheter av migrän.
Gustav Hadin är vice ordförande för Huvudvärksförbundet och lever med kronisk migrän. Han fick sin migrändiagnos redan som barn, men det tog lång tid för honom att få rätt hjälp. Till en början var inte besvären av huvudvärken så stora. Han fick ett-två anfall om året och det innebar väldigt lite sjukfrånvaro från skolan. Det var inte förrän i vuxen ålder som migränanfallen blev mycket värre.
– Jag försökte få hjälp från vården men det var inte så lätt. Vissa läkare hjälpte mig en del och jag fick testa olika behandlingar, men det var aldrig riktigt nog, säger Gustav Hadin.
Migränen blev mycket påfrestande mentalt och gjorde det svårt för Gustav Hadin att kunna sköta sitt arbete och ha fritidssysslor. När han bad en läkare om att få träffa en neurolog blev han nekad, kände sig utskrattad och fick han höra att det inte var någon vits.
– Det gjorde inte särskilt gott för mig. Jag minns det som att jag var helt tom och ledsen. Det var jobbigt att tänka på det i efterhand också, berättar Gustav Hadin.
Hört liknande berättelser från medlemmar
Det är inte ovanligt att migränpatienter inte tas på allvar inom primärvården. Gustav berättar att han ofta hör liknande berättelser från Huvudvärksförbundets medlemmar.
Idag har Gustav Hadin en behandling som han är nöjd med, även om han inte är fri från migrän. Det stora skiftet i bemötandet i vården och behandlingen skedde när han bytte vårdcentral.
– Där fick jag ett jättebra bemötande. De lyssnade på mig och jag fick testa ny behandling och sedan remiss till neurolog, berättar han.
Här kan du se Gustav Hadin berätta om sin vårdresa och hur det är att leva med kronisk migrän.
Se hela webbinariet om om migrän
Klippet här ovan är en del av ett längre webbinarium som sändes den 23 januari 2024. Arrangörer för webbinariet var Huvudvärksförbundet och Netdoktor. Sponsorer var Abbvie, Lundbeck och Pfizer. Klicka här om du vill se hela webbinariet om migrän och huvudvärk.
Se också:
-
Professorn om migrän: "Symtombördan är ett uppenbart problem"
-
Överläkaren om vad de nationella riktlinjerna innebär för dig med migrän
Vill du få mer kunskap om migrän?
Genom att prenumerera på kunskapsbrevet om migrän får du användbara tips och råd som kan hjälpa dig att få bättre och tryggare vård. Du får information om olika behandlingsalternativ, ta del av nya forskningsrön inom området och lära dig om vårdens skyldigheter gentemot dig som patient eller närstående.
Lider du av migrän?
Delta i undersökning som syftar till att öka kunskapen om hur personer med migrän upplever tillståndet och den vård de får.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu