Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ny möjlig behandling mot fibromyalgi

Om personer med post-traumatisk hjärnskada behandlas i en tryckkammare försvinner deras fibromyalgisymtom. Forskarna kunde även se en förändrad hjärnaktivitet hos patienterna.

Publicerad den: 2015-06-05

Annons

En möjlig förklaring är att tryckkammarbehandlingen inducerar neuroplasticitet som reparerar försämrade hjärnfunktioner. Behandlingen har även setts förbättra livskvalitén hos patienter som drabbats av stroke.

Forskarnas hypotes var att behandlingen i tryckkammaren skulle korrigera den onormala hjärnaktiviteten som ses vid fibromyalgi, en sjukdom som leder till långvarig värk i stora delar av kroppen. Den bakomliggande orsaken till fibromyalgi är fortfarande okänd, men virusinfektioner eller hjärntrauma tros vara bidragande faktorer.

Total symtomfrihet

I studien fick patienter med fibromyalgi testa behandling i en tryckkammare under två månader, vilket ledde till att smärtan minskade hos alla deltagare utom tre. Forskarna kunde även urskilja en förändrad aktivitet i delen av hjärnan som styr smärtimpulser.

Annons
Annons

– Vi har sett att där fibromyalgin orsakas av traumatisk hjärnskada, verkar vi få en total symtomfrihet efter behandlingen, som sedan kvarstår. Om orsaken till sjukdomen är en annan, till exempel infektion, behövs det förmodligen uppföljande behandling, säger läkaren Shai Efrati, chef för Sagol center for hyperbaric medicine and research i Israel, och en av studieförfattarna i ett pressmeddelande från Rice University i Texas, rapporterar Dagens Medicin.

Totalt deltog 48 kvinnor med fibromyalgi i den prospektiva kliniska studien. Samtliga fick tryckkammarbehandling vid 2 atmosfärers tryck i 90 minuter per gång, fem dagar i veckan under två månader. För att studera hjärnaktiviteten användes single photon emission computer tomography, SPECT.

Eftersom studien är liten påpekar forskarna att det behövs större kliniska forskningsstudier för att kunna verifiera resultaten.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.