Hej, min sambo har sedan ett par år tillbaka fått diagnosen fibromyalgi och lider av svår smärta pga av det. Hon har varit heltidssjukskriven pga sin sjukdom men blir som många andra utförsäkrad vid nyår. Vi har varit runt till ett otal läkare men oftast blivit bemötta av attityden att fibromyalgi inte är en "riktig" sjukdom och blivit ordinerade ett antal olika mediciner, främst antidepressiva. Detta trots att hon har ett utlåtande om att hon inte är deprimerad. Senast idag blev hon ordinerad Zoloft, för att "testa" som läkaren sa. Vi har nu nästan gett upp hoppet om att få hjälp överhuvudtaget då ingen tror på oss. Några tips om vart vi kan vända oss eller vad vi ska göra?
Svaret på din sista fråga är: Ja! Det finns hjälp att få för de som drabbats av fibromyalgi (FM). För det första så finns det ännu en skillnad i synsätt mellan smärtläkare och andra läkare i vården - som inte dagligdags inte träffar FM-sjuka patienter. Många kollegor inte är vetenskapligt uppdaterade och dessvärre rapporterar många drabbade av FM nedvärderande bemötande i den vanliga sjukvården. Detta är beklämmande och vi specialister arbetar på att sprida information om FM.
FM äringen obegriplig, "diffus" åkomma! Smärta och värk anses orsakas av störningar av smärtsystemet (överkänsliga nervceller i ryggmärgen och hjärnan). Dessa störningar kan man idag "objektivisera" (påvisa vetenskapligt) med speciell magnetröntgen av hjärnan (finns ännu inte ute på de vanliga klinikerna). Den onormala smärtan orsakas bl.a. av rubbningar i de signalämnen som förmedlar nervimpulser mellan nervcellerna. Samma signalämnen kan vara rubbade vid depression. Det är därför man använder s.k. depresssionsmedel vid FM - även på patienter som inte är deprimerade! Depressionsmedel är sålunda inte att betrakta ensidigt som "psykmedicin" vid behandling av FM. Men många blir deprimerade av den ständiga värken och sömnlösheten och även då kan ju depressionsmedel hjälpa kortsiktigt.
Den behandlingsform som anses ha bäst effekt på sikt är deltagande i ett s.k. smärthanteringsprogram (s.k. multimodal eller multiprofessionell smärtrehabilitering) med smärt- eller rehabläkare, sjukgymnast, arbetsterapeut, kurator och psykolog i samma team. Detta finnas på en del vårdcentraler och på större rehabiliteringskliniker (bl.a. i Umeå, Uppsala, Sthlm, Örebro, Linköping, Gbg, Ängelholm och Lund). Man har rätt att bli remitterad till en sådan klinik för specialistbedömning om man har svåra besvär.