Smärta
Senast publicerade artiklarna
-
Behandlingsguide vid migrän – då ska du kräva att få en remiss
Att leva med migrän kan vara oerhört påfrestande. Vid ett migränanfall är det svårt att fungera som vanligt, eller snarare i stort sett omöjligt. Migrän kännetecknas av huvudvärk i anfall som varar i 4-72 timmar. Efter ett migränanfall kan man känna sig matt och trött....
-
Huvudvärkförbundets ordförande ger tre tips för dig som lever med migrän
Att leva med migrän kan vara tärande och påverka livskvaliteten. Gustav Hadin, vice ordförande för Huvudvärksförbundet, lever med kronisk migrän och vet hur svårt det kan vara att få ihop vardagslivet. Genom åren har han hittat sätt att hantera sin migrän, så gott som d...
-
Migrän är inte bara huvudvärk – här är andra vanliga symtom vid migrän
En vanlig form av huvudvärk är migrän. Typiska symtom vid migrän är intensiv, pulserande och ensidig huvudvärk som kan komma i plötsliga anfall. Men det finns även andra symtom vid migrän som inte är huvudvärk – exempelvis synrubbningar och domningar.
-
Det här är Huvudvärksförbundet: ”Erbjuder stöd, resurser och utbildning”
Om man lever med ett kroniskt tillstånd som migrän, kan det kännas skönt att ha kontakt med och få stöd av andra som förstår vad man går igenom. Att bli medlem i ett patientförbundet är ett alternativ och här berättar vi mer om vad Huvudvärksförbundet kan göra för dig s...
-
Professorn om behandlingar och läkemedel vid migrän
Många som lever med migrän är underbehandlade och har inte kännedom om de olika behandlingar som finns. I den här föreläsningen berättar Mattias Linde, professor i neurologi, om olika behandlingsalternativ och läkemedel vid migrän.
-
Det här innebär personcentrerad vård för dig med migrän
Personcentrerad vård innebär att patienten bemöts som en person med unika behov, där personens egen vilja och förmågor ska vara en del av vården. Här förklarar Anna Forsberg, sjuksköterska och professor i vårdvetenskap vid Lunds universitet, vad personcentrerad vård inn...
-
Överläkaren om vad de nationella riktlinjerna innebär för dig med migrän
De nationella riktlinjerna för migrän finns till för att ge möjlighet till så god vård och omsorg som möjligt. Här berättar överläkaren Ingela Nilsson Remahl vad de innebär och hur du som lever med migrän kan använda dig av riktlinjerna i mötet med vården.
Här får du nya kunskaper!
Ny kunskap på ett enkelt sätt genom gratis webbutbildningar, kunskapsbrev, webbinarium och quiz - både för dig som lever med en diagnos, är anhörig eller allmänt intresserad.
-
Webbinarium: Vägen till bättre livskvalitet trots migrän och huvudvärk
Den 23 januari 2024 sände Netdoktor ett webbinarium som handlade om migrän och huvudvärk. Syftet var att öka förståelsen och ge verktyg för att hantera migrän på ett mer effektivt sätt. Fyra experter delade med sig av sina erfarenheter, insikter och kunskaper om ...
-
Kunskapsbrev om migrän
Vilka behandlingar och läkemedel finns det för dig som lever med migrän? Vilka skyldigheter har hälso- och sjukvården gentemot dig som patient och anhörig? Och hur går forskningen på det här området? I kunskapsbrevet om migrän får du läsa allt om detta varje månad.
Faktablad om sjukdomar och hälsotillstånd
Här nedan ser du faktablad som är skrivna av läkare. Du hittar alla faktablad under rubriken ”Sjukdomar” i menyn.
-
Ögonmigrän
Symtomen vid ögonmigrän kan vara synbortfall eller att synfältet är påverkat. Många ser blixtar, flimmer i kanten av synfältet och olika färgupplevelser. Symtomen uppstår nästan alltid bara i ena ögat. Det är viktigt att man (framför allt första gången) får en korrekt d...
-
Träning vid artros
Artros kan drabba alla leder i kroppen men finns vanligtvis i knän, höfter, händer, ryggen och nacken. Orsaken till artros är delvis okänd men många riskfaktorer är identifierade. Ålder spelar sannolikt en mindre roll för risken att få artros. Förvisso har fler äldre än...
-
Muskelsmärtor i nacken, nackmyalgi
Nacksmärtor är vanligt och beror i de flesta fall på muskelsmärta, så kallad nackmyalgi. Nackmyalgi är helt ofarligt och går oftast över av sig själv. Hos en del personer har det dock en tendens att bli långvarigt eller komma tillbaka, och kan orsaka mycket besvär.
-
Underlivssmärtor - vad beror de på?
Det är vanligt att kvinnor har ont i nedre delen av buken, exempelvis i samband med menstruation. Det behöver inte vara stark smärta utan bara molvärk. Vid mer intensiv och kvarstående smärta som inte uppträder under menstid kan det vara svårt att själv förstå varifrån smärtorna kommer.
-
Knäledsartros
Knäledsartros ger ofta, men inte alltid, ont i knät. Smärtan förvärras ofta vid aktivitet, särskilt aktivitet som till exempel knäböjning eller att gå i trappor.
-
Artros, översikt
En till två av tio personer över 60 år har symtom från leder på grund av artros. Vanliga symtom är smärta, nedsatt funktion och nedsatt livskvalitet.
-
Tumbasartros, artros i tumme
Artros i tummen drabbar oftast personer över 40–50 år, och oftast kvinnor. Det kan leda till smärta och stelhet i leden. Det finns olika behandlingsalternativ för att minska besvären.
-
AC-ledskada
Akromioklavikularleden (AC-leden) kan skadas vid fall på axeln och vid slag mot axeln. Idrottsutövare och fysiskt aktiva personer, till exempel cyklister och ishockeyspelare, är mest utsatta för sådana skador.
-
Fotled, broskskada
I samband med stukning av fotleden kan det uppstå skada på brosket i fotleden. Broskskada i fotleden kan ge ihållande smärtor. Fotleden kan bli stelare, och vissa upplever att fotleden låser sig.
-
Instabil fotled
Instabil fotled är när foten ofta stukas eller vrickas. Det är ett vanligt tillstånd, särskilt hos personer som ägnar sig åt bollsporter eller löpning i skogen.
-
Fingerfrakturer
Fingerfraktur är en vanlig skada som oftast uppstår i samband med idrottsutövande. En noggrann undersökning av hand och fingrar tillsammans med röntgenundersökning räcker oftast för att ställa diagnosen.