Smärta
Senast publicerade artiklarna
-
Det är skillnaden mellan en huvudvärkskalender och en huvudvärksdagbok
När man får huvudvärk eller migrän frekvent är det ett råd att dagligen anteckna hur man har mått. Att anteckna hur man har sovit, ätit och vilken stressnivå man har haft under veckorna. För att göra det kan du använda dig av antingen en huvudvärksdagbok eller en kalend...
-
Det kan du göra för att lindra ett migränanfall
Att drabbas av ett migränanfall är för många handlingsförlamande. Planer som behöver ställas in, och en dag där du bara ska överleva smärtan. Men det finns en del knep för att lindra smärtan eller göra anfallet kortare. I den här texten kan du läsa om några saker du kan...
-
Så påverkar migrän livskvaliteten
Idag lever nära en miljon människor i Sverige med migrän. Den neurologiska sjukdomen påverkar livet på många vis för den som drabbas, men även omgivningen påverkas i hög grad av sjukdomen. Det visar en ny undersökning bland drygt 3 000 personer med migrän och deras anhö...
-
Huvudvärkförbundets ordförande ger tre tips för dig som lever med migrän
Att leva med migrän kan vara tärande och påverka livskvaliteten. Gustav Hadin, vice ordförande för Huvudvärksförbundet, lever med kronisk migrän och vet hur svårt det kan vara att få ihop vardagslivet. Genom åren har han hittat sätt att hantera sin migrän, så gott som d...
-
Professorn om behandlingar och läkemedel vid migrän
Många som lever med migrän är underbehandlade och har inte kännedom om de olika behandlingar som finns. I den här föreläsningen berättar Mattias Linde, professor i neurologi, om olika behandlingsalternativ och läkemedel vid migrän.
-
Enkätundersökning visar att många med migrän går till arbetet trots sina besvär
I en enkätundersökning som Netdoktor genomfört tillsammans med Huvudvärksförbundet, svarar 24 procent av deltagarna att de går till skola eller jobb trots besvär med migrän.
-
Migrän är inte bara huvudvärk – här är andra vanliga symtom vid migrän
En vanlig form av huvudvärk är migrän. Typiska symtom vid migrän är intensiv, pulserande och ensidig huvudvärk som kan komma i plötsliga anfall. Men det finns även andra symtom vid migrän som inte är huvudvärk – exempelvis synrubbningar och domningar.
Här får du nya kunskaper!
Ny kunskap på ett enkelt sätt genom gratis webbutbildningar, kunskapsbrev, webbinarium och quiz - både för dig som lever med en diagnos, är anhörig eller allmänt intresserad.
-
Enkät för dig som lever med migrän
Lever du med migrän? Då vill vi bjuda in dig till att svara på några frågor. Undersökningen syftar till att öka kunskapen om hur personer med migrän upplever diagnosen och den vård de får.
-
Kunskapsbrev om migrän
Vilka behandlingar och läkemedel finns det för dig som lever med migrän? Vilka skyldigheter har hälso- och sjukvården gentemot dig som patient och anhörig? Och hur går forskningen på det här området? I kunskapsbrevet om migrän får du läsa allt om detta varje månad.
Faktablad om sjukdomar och hälsotillstånd
Här nedan ser du faktablad som är skrivna av läkare. Du hittar alla faktablad under rubriken ”Sjukdomar” i menyn.
-
Ögonmigrän
Symtomen vid ögonmigrän kan vara synbortfall eller att synfältet är påverkat. Många ser blixtar, flimmer i kanten av synfältet och olika färgupplevelser. Symtomen uppstår nästan alltid bara i ena ögat. Det är viktigt att man (framför allt första gången) får en korrekt d...
-
Artros, översikt
En till två av tio personer över 60 år har symtom från leder på grund av artros. Vanliga symtom är smärta, nedsatt funktion och nedsatt livskvalitet.
-
Muskelsmärtor i nacken, nackmyalgi
Nacksmärtor är vanligt och beror i de flesta fall på muskelsmärta, så kallad nackmyalgi. Nackmyalgi är helt ofarligt och går oftast över av sig själv. Hos en del personer har det dock en tendens att bli långvarigt eller komma tillbaka, och kan orsaka mycket besvär.
-
Tennisarmbåge och golfarmbåge (epikondylalgi)
Smärtor på in- eller utsidan av armbågen är inte ovanligt och kan påverka alldagliga aktiviteter.
-
Tumbasartros, artros i tumme
Artros i tummen drabbar oftast personer över 40–50 år, och oftast kvinnor. Det kan leda till smärta och stelhet i leden. Det finns olika behandlingsalternativ för att minska besvären.
-
Knäledsartros
Knäledsartros ger ofta, men inte alltid, ont i knät. Smärtan förvärras ofta vid aktivitet, särskilt aktivitet som till exempel knäböjning eller att gå i trappor.
-
Bröstkorgssmärtor på grund av muskelspänning/sträckning
Många som söker läkare för bröstsmärtor har ett ofarligt tillstånd som orsakas av spänningar i muskulaturen mellan revbenen.
-
Benigna skelettumörer (godartade)
Benigna skelettumörer är godartade tumörer som ofta upptäcks av en slump i samband med en röntgenundersökning. Det finns många olika typer och ofta upplever man inga besvär av benigna skelettumörer.
-
Hormonell migrän
Omkring 65 procent av de som drabbas av migrän är kvinnor. Av kvinnor i fertil ålder påverkas tre gånger så många kvinnor som män, sannolikt på grund av kvinnors hormonförändringar.
-
Armbågsfraktur, processus coronoideus
Processus coronoideus är en del av armbågsleden och sitter längst upp på armbågsbenet. En fraktur orsakas oftast i samband med att armbågen går ur led eller på grund av ett fall.
-
Osgood-Schlatters sjukdom