Rökning förändrar arvsmassa
Arvsmassan kan genom livet förändras genom epigenetisk modifiering, vilket innebär kemiska förändringar av DNA:t som påverkar genernas aktivitet. Dessa förändringar orsakas normalt av åldrandet men kan även bero på miljöfaktorer och livsstil.
I studien har forskarna undersökt hur generna förändras hos rökare och snusare. De hittade ingen effekt av snusning men kunde identifiera att ett stort antal gener som hade förändrats hos rökare.
– Det innebär att de epigenetiska modifieringarna troligen inte orsakas av substanser i tobaken utan av de hundratals olika ämnen som bildas när tobaken förbränns, säger Åsa Johansson, forskare vid institutionen för immunologi, genetik och patologi och Uppsala Clinical Research Center, som har lett studien, i ett pressmeddelande.
Resultaten från studien visar att rökning påverkar gener som ökar risken för cancer och diabetes, eller är viktiga för immunförsvar och spermieproduktion.
Kommentera denna artikel
Efter 62års rökande har jag äntligen lyckats sluta tack vare champix men inte utan problem. Många "märkliga krämpor" har givit sig till känna. Jag slutade blossa den 4e April 2013, numera 8 månader sedan, suget finns där fortfarade och tar fortfarande medicinen då och då för att stilla röksuget.
Täta gikt anfall har förekommit, sömnlöshet och hjärtflimmer/ hög puls 120-140, förekommer flera gånger i veckan, och medicineras med Isoptin Retard och Bisoprolol utan någon större effekt. Min läkare på vårdcentralen överväger nu pacemaker. Jag har ännu inte fått någon remiss til kardiologen på USÖ för att ta reda på den verkliga orsaken till besvären. Ibland undrar jag om att sluta röka är värd besväret eller om läkaren bryr sig för han "glömmer" bort att ringa mej trots att han har lagt en lapp på skrivbordet.
Inga har kommenterat på denna sida ännu