Delfiner ska hjälpa KOL-sjuka
En av forskarna på plats är marinbiologen Andreas Fahlman. Han befinner sig just nu i Bermuda för att studera en grupp ovanliga delfiner – men hittills har inte forskargruppen lyckats fånga en enda delfin.
– Det har varit väldigt dåligt väder. Väldigt mycket vågor och väldigt mycket vind. Vi har sett en hel del djur, men vi har inte haft någon framgång i att få tag i någon av dem, än så länge, säger han till Sveriges Radio.
Det handlar om flasknosdelfiner som har unika dykningsvanor. De har nämligen lärt sig att dyka ner till hisnande 1000 meters djup – vilket är tio gånger djupare än många andra delfinkolonier som finns utanför Floridas kust.
Kan träna upp lungan
De svenska forskarna misstänker att delfinerna vid Bermuda har tränat upp sin andningsförmåga successivt. Troligtvis kan upptäckten få klinisk betydelse för människor med olika former av lungsjukdom, menar Erika Schagatay som är professor i zoofysiologi vid Mittuniversitetet.
– Vi undersöker hur man kan träna upp lungan. Och det kan vara intressant för människor som drabbats av sjukdom där lungvolymen blir begränsande, säger hon till radion.
Kommentera denna artikel
Hur långt har man kommit med forskning kring KOL med hjälp av att undersöka delfiner? Tacksam för svar.
Med vänlig hälsning,
Jan Kristensson
Hej Jessie, o alla andra med KOL
Ni är välkomna till vår slutna samtalsgrupp på Facebook, Vi som har KOL
,har kol det är hemskt,,, känner ingen förståelse alls från vården o omgivningen,, känns som jag får skylla mig själv att jag fått den sjykdomen,,, börjat va tyst om den blir så elakt bemött,,, har depression o ångest innan jag fick kol,,, o det har blivit sämre oxå pga att andningsb. gör ångesten sämre,,, vården förstår inte detta,,, har inget att prata med om detta,,, håller det för mig själ
Inga har kommenterat på denna sida ännu