Vikingasjukan vanligare bland skandinaver och män
– Resonemanget om vikingasjukan (krokigt finger, dupuytrens kontraktur) har man fört för att man har tittat på hur sjukdomen är utbredd över jorden. Vikingasjukan är väsentligt mycket vanligare i Skandinavien och det i sin tur har fött teorin om att det skulle kunna ha något med våra förfäder att göra, berättar Stephan Wilbrand, överläkare och specialist i handkirurgi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Vikingasjukan vanligare där vikingarna slagit sig ned
Stephan Wilbrand förklarar vidare att teorin besannas så till vida att sjukdomen vikingasjukan faktiskt visat sig vara vanligare på de landområden vikingarna en gång varit.
– Där vikingarna slagit sig ned i österled, det vill säga i Ryssland och även ner mot Medelhavet finns det enklaver där sjukdomen dupuytrens kontraktur (vikingasjukan) är betydligt vanligare än annars.
Den ena teorin menar alltså att Dupuytrens kontraktur spridits av vikingarna. Sedan har man på Island hittat gamla kyrkmålningar där präster med krokiga fingrar är avbildade. Huruvida det är ett välsignelsetecken eller om det är Dupuytrens kontraktur de lider av, det vet man inte.
– Det är alltså teorier som gjort benämningen ”Vikingasjukan”. Det man dock vet är att sjukdomen är ärftlig och just nu pågår det genetiska studier både i England och Holland för att titta på om det finns någon koppling till en speciell gen.
Dupuytrens kontraktur är en bivävnadssjukdom som många gånger ger besvärliga problem med krökta fingrar. Cirka 700 000 svenskar lider av vikingasjukan, majoriteten av dessa är män, flertalet har dock bara lindriga besvär och behöver ingen behandling.
Män drabbas oftare än kvinnor av vikingasjukan
Det är mellan sex till nio gånger vanligare med vikingasjukan bland män jämfört med bland kvinnor. Än idag vet man inte riktigt varför det är så, men att vara ung kvinna verkar ha en skyddande inverkan på sjukdomen.
– Det som är intressant är att de kvinnor som får vikingasjukan är ungefär tio år äldre än vad männen är när de drabbas av sjukdomen. Vi tror därför att vara ung kvinna, det vill säga fertil kvinna med pågående östrogen produktion, kan ha en skyddande effekt. Vi tror att östrogen eller andra faktorer som är förknippade med att vara i fertil ålder kan också ha skyddande effekt, säger Stephan Wilbrand.
Forskning visar att vikingasjukan är vanligare bland till exempel rökare, alkoholister och diabetiker. Den gemensamma nämnaren är kärlförändringar.
– Bland dessa personer har det uppstått en påverkan på blodcirkulationen i bindehinnan i handflatan, fascian. Man pratar om en relativ blodbrist eller syrebrist i handflatan och detta skulle kunna påverka de normalt förekommande cellerna som finns i handflatan att omvandlas och som sedan kan ge upphov till Dupuytrens kontraktur.
3000 patienter behandlas årligen mot dupuytrens kontraktur
Cirka 3000 patienter behandlas årligen mot Dupuytrens kontraktur. Men ungefär en tredjedel av patienterna får ett återfall inom tre år.
– Risken för återfall är beroende på olika faktorer. Risken ökar om man till exempel fick sjukdomen tidigt, om flera fingrar är krökta, om det finns tecken på att sjukdomen finns på andra delar av kroppen som exempelvis penis eller i fotsulan eller om det finns en ärftlig faktor. Dupuytrens kontraktur är en kronisk sjukdom och kan därför uppkomma flera gånger.
Kommentera denna artikel
Har nyss upptäckt en puckelpist av senknutor i höger handflata.... Får höra att det är vikingasjukan.... Men det verkar mest drabba män? Kan det verkligen vara detta? Som ett pärlband med knutor tvärs över handflatan, en hel sensträng från tummen upp mot pekfingret....
Jag har dupuytrens kontraktur men inte så allvarlig så att fingrar kröks. Min far hade det också och fick genomgå en operation.
Däremot har jag fått ont mitt i handen mellan ringfinger och långfinger, kan det ha med sjukdomen att göra tro?
Läs värt, målande bild över sjukdomsbilden, mycket information.
Gav mig svar på symtom och namnets härkomst.
jag har haft denna sjuka under ett år ungefär. Jag blev ytterst förvånad när jag var hos läkare för undersökning och fick veta att det en sjukdom som drabbar skandinaver(alltså vikingar) och inte andra folkgrupper. Nu när jag har läst denna artikel har inte kunnat låta bli att tänka på hur i all sin dar en sådan genetisk sjukdom har drabbat mig och jag är ej skandinav och inte svenskfödd. Det låter intressant för mig. Förresten är jag kurd från Kurdistan.
Det er ikke at fingrene er så krokete som er problemer. Problemet er heller smertene inne i håndflatene der det er masse knuter
Er det mulig å ha sykdommen under fotsålene? Det har jeg, tror jeg, men er feilaktig behandlet for Ganglionfot. Har hatt utvekster under v fot men etter to operasjoner gå legen opp og ba meg oppsøke fysioterapeut med laser. Resultatet et arrvev. Kan noe gjøres? Svært mange i min familie har dupuytrens kontrakter. Ina Fjelde
Informationen i artikeln var bra och övertygar nu mig om att söka hjälp eftersom jag har 3 knölar i vänster hand. Fingrarna har ännu inte krökt sig så mycket, men jag vill kunna hindra att det går allt för långt. Jag är dock ganska stel i handen. Har dessutom en artrostumme som kan göra ganska ont.
Jag har ett medfött krokigt finger, min farfar hade ett likadant. Det gör aldrig ont och jag har inga problem med det. Men är så nyfiken på studien, någon som vet vad de kom fram till?
Jag har ett medfött krokigt finger, min farfar hade ett likadant. Det gör aldrig ont och jag har inga problem med det. Men är så nyfiken på studien, någon som vet vad de kom fram till?
Inga har kommenterat på denna sida ännu