Framtiden ljus för patienter med krokigt finger
– Jag tror verkligen tror att det inom 10-15 år kommer finnas medel där vi inte längre bara har möjlighet att behandla symtomen utan då också kommer kunna gå på orsaken. Det är många gånger samma målbild som stora delar av bedriven cancerforskning strävar efter. Därifrån har vi mycket att lära, menar han.
Sjukdomen sägs förekomma hos upp emot 20 procent av männen över 65 års ålder och är sex gånger vanligare hos medelålders män jämfört med hos kvinnor. Prevalens och evidens ökar med stigande ålder. Det som också är känt är att sjukdomen framför allt drabbar dem med skandinaviskt eller nordeuropeiskt ursprung. Detta förklarar varför sjukdomen ofta benämns som Vikingasjukan.
– Om det var en viking eller inte som var först är svårt att veta. Det är mer en rolig teori. Men att sjukdomen kan kopplas till olika folkslag vet vi. Bland färgade är den mycket ovanligt. Även bland samer, indianer och aboriginer är sjukdomen sällsynt. Vad som gör att sjukdomen kan kopplas till en viss typ av folkslag har man egentligen inget svar på mer än att det troligen har med genetik att göra, säger Stephan Wilbrand överläkare och specialist i handkirurgi, vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Symtomen påverkar dagliga livet
Det som kännetecknar krokigt finger är sällan mycket mer komplicerat än just det namnet indikerar på. Ett böjt finger – vissa gånger upp till 90 grader rakt in mot handflatan. Det vanligaste är att det är ringfingret eller lillfingret som kröks, men även övriga fingrar kan påverkas. För en drabbad person kan symtomen tydligt ha inverkan på det vardagliga livet.
– Sjukdomen är inte farlig och gör sällan ont, men den är väldigt opraktisk. Tänk dig själv ett handslag med ett låst finger som pekar åt fel håll, eller för den delen att tvätta sig i ansiktet utan att peta sig i ögat. Det kan inte vara det lättaste, säger Stephan Wilbrand.
Orsaken till varför sjukdomen uppstår är fortfarande relativt okänd. Det man hittills vet är att det är bindväven i handen som påverkas och att sjukligt förändrade ärrvävnader under huden är det som får fingrarna att kröka sig. Det man också vet är att det finns en tydlig bidragande ärftlig faktor.
– Det här är en sjukdom med så kallad ”variabel penetrans”. Den slår alltså igenom något slumpartat samtidigt som det finns en tydlig dominant ärftlighet. Att ha en sjuk förälder innebär 50 procent risk att själv drabbas. Det skulle också kunna finnas ett visst samband med livsstilsfaktorer och andra tillstånd såsom alkoholintag, rökning, diabetes och HIV, säger Stephan Wilbrand.
Långas utveckling av sjukdomen
Första tecknet är ofta att man får en liten knuta alldeles under huden i handflatan nedanför ett eller flera fingrar. Denna kan därefter utvecklas till en sträng som successivt kröker fingret.
– Det tar oftast tid för sjukdomen att utvecklas och försämringen går långsamt. Ibland kan det ta uppemot tio år innan fingret böjt sig. Så det är sällan bråttom att uppsöka vård, säger Stephan Wilbrand.
Samtidigt poängterar han vikten av att söka hjälp vid funderingar för att kunna få en diagnos ställd.
– Även om det idag inte finns någon botande behandling kan man fortfarande bli kvitt symtomen, säger han.
[ReadMoreLinkBoxThird]Flera typer av behandling
Han förklarar vidare att det finns det tre olika behandlingsmetoder idag och den vanligaste är Kirurgi.
– Opererat har vi gjort senan närmare 180 år tillbaka och är den metod som används mest. Fördelen med kirurgi är att den sjukliga förändringen till stor del avlägsnas och att det tar längre tid innan sjukdomen återkommer. Nackdelarna är att konvalescensen oftast är lång (fyra till sex veckor efter operationen) och det är vanligt med biverkningar så som nervskada, kärlskada, sårläkningsproblem, känselstörning i opererat finger och infektion, förklarar Stephan Wilbrand.
Läs också: Vad vet du om krokigt finger?
Utöver kirurgi finns en typ av behandling som istället går ut på att ett enzym – ett biologiskt ämne injiceras lokalt i drabbade området och då bryter ned bindväven.
– Efter någon till några dagar kan läkaren med hjälp av milt våld åter räta upp fingret eftersom ärrbildningen som låst fingret mjuknat upp, förklarar Stephan Wilbrand.
Fördelarna med den här metoden förklarar han med att det finns få allvarliga komplikationer och att metoden dessutom kan upprepas vid ett eventuellt återfall.
Skär bort förhårdnader
Den tredje typen av behandling är en så kallad Nålbehandling. Stephan Wilbrand förklarar det som att man på ett eller flera ställen i ärrbildningen använder sig av en vässad nål för att med den picka sönder ärrsträngen under huden samtidigt som man sträcker på fingret. När ärrvävnades delats går det åter att räta ut fingret.
Läs också: Återfall vanligt bland dem med krokigt finger
Metoden har använts länge i Frankrike men är relativt ny i Sverige. Fördelarna med behandlingen är att man slipper såväl öppen kirurgi som injektion av kroppsfrämmande enzymer, att man kan behandla flera fingrar och leder vid ett enda besök samt att komplikationerna är få. Nackdelar med metoden är att sjukdomen återkommer tidigare jämfört med kirurgi och återfall är vanligt.
– Men som sagt, trösten är att det säkert inom en snar framtid kommer finnas bra och helt botande behandling, säger Stephan Wilbrand
Kommentera denna artikel
För tre månader sedan fick jag diagnosen vikingasjukan. Jag kunde inte lägga ner hela handflatan mot en plan yta. Sedan dess har jag stretchat fingrarna bakåt många gånger per dag, och nu har handen rätat ut sej och ser normal ut. Så enkelt, utan ingrepp eller sprutor.
Jag är musiker huvud instrument gitarr, har diabetes samt flera autoimmuna sjukdomar, hudsjukdom som började efter meningit i 12 års ålder. Ungefär två mån efter tillfrisknade började huden skapa mörkare fläckar efter många år och hudläkar forum diagnos Lichen Sklerosis Atrophicus. Idag är hela kroppen drabbad. Kronisk Pankreatit p g a läkemedelsberoende. Väntar på tid hos ortopedi i nuläget är höger Lill finger & ringfingret värst drabbade. Men knutor börjar bildas i vänster handflata. Om jag förlorar förmågan att spela gitarr så är typ mitt liv fullständigt innehållslöst. Om behandling och fingrarna rätas ut kommer förmågan att greppa vänster handen runt halsen försvagas? Samt muskelminnet försämra rörelseförmågan att individuellt röra fingrarna. Mår väldigt dåligt och är en ortoped det bästa för mej, eller ska jag uppsöka en specialist handkirurgen?? Please give me your best advice
När jag började med tillskottet MSM gick Vikingasjukan tillbaka för mig.
Ringfingret hade börjat kröka sig och det sved i handflatan när jag försökte böja upp det. I dag har jag inga besvär och det är endast lite kvar av den extra bindväven.
Inga har kommenterat på denna sida ännu