5 vanliga frågor om krokiga fingrar (Dupuytrens kontraktur)
Har du ett eller flera krokiga fingrar? Då kan det vara Dupuytrens kontraktur, eller ”vikingasjukan” som det också kallas. Här är fem vanliga frågor och svar om åkomman.
1. Vad är Dupuytrens kontraktur?
Det är en sjukdom som kan göra att ett eller flera fingrar blir böjda och svåra att sträcka ut. Det gör oftast inte ont och de flesta får inga besvär, men om man får besvär kan man få behandling.
Sjukdomen brukar även kallas ”vikingasjukan” eller ”krokigt finger”
2. Vem kan få ”vikingasjukan”?
Sjukdomen är vanligare hos män än hos kvinnor.
Sjukdomsdebuten är också tidigare hos män (50-55 års ålder) och hos kvinnor sker insjuknandet 5-10 år senare.
Vikingasjukan är vanligare hos diabetiker, rökare och hos personer med epilepsi.
3. Kan man göra något för att förebygga?
Det finns idag ingen förebyggande behandling. Däremot kan rökning och alkohol påverkar sjukdomsförloppet negativt, det vill säga att sjukdomen förvärras och förloppet påskyndas.
4. Vilken behandling finns det?
Det finns tre behandlingsmetoder:
- Nålfasciotomi
- Operation
- Injektionsbehandling med kollagenas (enzymatisk fasciotomi).
Efterbehandling kan bli aktuell vid alla behandlingsmetoder. Upp till en tredjedel av patienterna får återfall av sjukdomen.
Läs mer om de olika behandlingarna här: Kirurgi, enzymbehandling (kollagenas) och nålbehandling (perkutan fasciotomi)
Netdoktor har även följt tre patienter som genomgått behandling för vikingasjukan. I länkarna nedan kan du följa med på deras resa:
5. Vem kan hjälpa mig?
En distriktsläkare kan konfirmera diagnosen och vid behov utfärda en remiss till specialist.
En specialist kan hjälpa dig med de tre olika behandlingsmetoderna: Nålfasciotomi, operation eller injektionsbehandling. Vilken behandling som är bäst för just dig avgörs i samråd mellan dig och din behandlande läkare.
En arbetsterapeut kan göra en skena som håller fingrarna i ett rakt läge. Skenan används ibland inför operation, men kan också användas efter operation. Efter operation kan man också träffa en arbetsterapeut för att få träningsråd. Läs även intervjun med arbetsterapeuten Kari Akre-Roos: Behandling vid vikingasjukan: Det kan arbetsterapeuten göra
- Akademiska sjukhuset - http://www.akademiska.se/sv/Verksamheter/Handkirurgi/Handkirurgiska-diagnoser/Dupuytrens-kontraktur/
Kommentera denna artikel
Enligt en läkare jag visat mina två små broskknölar inne i ena handen så har jag syndromet. Har haft knölarna många år men ingen antydan till krokiga fingrar! Jag menade och sade åt läkaren att jag just där fått en rostig spik nästan igenom handen då jag var ca 12år gammal. Nu är jag 60! Ena broskknölen (just där spiken gått in) kan ta lite ont då jag klämmer på den. Det kan även ta lite ont just där om jag sträcker hårt rakt ut med öppen hand. Har jag rätt då jag tror att det INTE är denna sjukdom utan kanske gammalt brosk som spökar?
Sista leden i lillfingrarna böjer yttre delen in mot "ringfingrarna" på båda händerna i en vinkel av ca 10 grader. Mina barn och barnbarn har det också men jag vet inte vem av mina föräldrar vi har ärvt det av eftersom jag inte uppmärksammade det då de levde utan först nu när jag släktforskar. Vi har inga problem med krokigheten men vore intressant att veta mer om.
Hej. Läste er artikel om krokiga fingrar. Jag har ett annat problem, jag har svårt att bocka fingrarna, det går en bit men sen tar det stopp, och om jag fortsätter press så gör det ont, vad kan detta vara? Tacksam för svar, Med vänlig hälsning, Micke
Inga har kommenterat på denna sida ännu