Höftfrakturer motverkas med handröntgen
Andelen svenskar som får en höftfraktur är bland de högsta i världen. Ändå ligger vi under EU-genomsnittet när det gäller förebyggande insatser mot benskörhet. Doktoranden Johan Kälvesten, civilingenjör i teknisk fysik och elektroteknik, har nyligen studerat en ny metod som kallas digital röntgenradioprogrammetri. Med hjälp av tekniken ska benskörhet kunna upptäckas i ett betydligt tidigare skede.
– Den är ett sätt att mäta innehållet av benmineral i skelettet och bygger på en helt vanlig röntgenbild av handen. Bilderna skickas automatiskt till en dator som analyserar benens kvalitet. Resultaten skickas sedan automatiskt tillbaka till patientens journal, säger han i ett pressmeddelande från Linköpings universitet.
Johan Kälvesten har analyserat tusentals röntgenbilder av händer och därefter följt upp vilka individer som senare drabbades av en höftfraktur. Resultatet visar att personer med låg bentäthet i handskelettet löper större risk att bryta höften senare i livet.
Genom att använda screening skulle personer i högriskgruppen kunna upptäckas i god tid, och få behandling som stärker skelettet. Försök har gjorts där röntgenradioprogrammetri av handen lagts till i samband med mammografi, och det extra momentet varken påverkade eller försenade arbetet nämnvärt.
Kunskapsbrev om myelom (benmärgscancer)
Få tolv kostnadsfria kunskapsbrev om myelom via e-post. Här kommer du att få information om olika behandlingsalternativ, nya forskningsrön och rättigheterna som patient.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu