Skelett
Senast publicerade artiklarna
-
Benskörhet och kosttillskott - det behöver du veta
Experten svarar på frågor rörande benskörhet (osteoporos) och kosttillskott.
6 Kommentarer -
Här svarar läkaren på läsarnas frågor om benskörhet (osteoporos)
Kan man bli benskör trots att man druckit mjölk hela livet? Och kan man förebygga osteoporos med D-vitamin? Här svarar Maria Sääf, överläkare och endokrinolog med inriktning mot osteoporos, Karolinska Institutet, på läsarnas frågor om benskörhet.
7 Kommentarer -
Knöl i handen och krökta fingrar - är det vikingasjukan?
Finns det bakomliggande sjukdomar som kan orsaka vikingasjukan? Och går det att bli av med sjukdomen? I november 2018 svarade Thor Halse, specialist i ortopedi, Aleris Specialistvård i Nacka, på läsarnas frågor om vikingasjukan. Här kan du läsa några av frågorna och sva...
6 Kommentarer
-
Stig, 73, har opererats för vikingasjukan två gånger
Krokiga fingrar kan ställa till vardagen. Det har Stig Peterson fått uppleva flera gånger under sitt 73-åriga liv. Han har nämligen opererats för vikingasjukan två gånger och kommer kanske bli tvungen att genomgå ytterligare en behandling snart.
2 Kommentarer -
5 vanliga frågor om krokiga fingrar (Dupuytrens kontraktur)
Har du ett eller flera krokiga fingrar? Då kan det vara Dupuytrens kontraktur, eller ”vikingasjukan” som det också kallas. Här är fem vanliga frågor och svar om åkomman.
3 Kommentarer -
Experten svarar på läsarnas frågor om ”vikingasjukan”
Går det att hejda sjukdomsförloppet vid ”vikingasjukan” (Dupuytrens kontraktur)? Och kan man ha sjukdomen i fötterna? Här svarar Stephan Wilbrand, överläkare och specialist i handkirurgi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, på läsarnas frågor om sjukdomen.
10 Kommentarer -
Framtiden ljus för patienter med krokigt finger
3 Kommentarer
Här får du nya kunskaper!
Ny kunskap på ett enkelt sätt genom gratis webbutbildningar, kunskapsbrev, webbinarium och quiz - både för dig som lever med en diagnos, är anhörig eller allmänt intresserad.
Faktablad om sjukdomar och hälsotillstånd
Här nedan ser du faktablad som är skrivna av läkare. Du hittar alla faktablad under rubriken ”Sjukdomar” i menyn.
-
Benskörhet – egenbehandling
En viktig del av behandlingen mot benskörhet är man själv ansvarig för. Det handlar särskilt om livsstilsförändringar som fysisk aktivitet, god kosthållning och rökstopp. På en del ställen kan man lära sig mer om egenbehandling på en så kallad osteoporosskola som ordnas...
-
Benskörhet – läkemedel
Bisfosfonater är den rekommenderade behandlingen för de flesta patienter med benskörhet. Bisfosfonater hämmar nedbrytningen av benvävnad och ökar benmassan i ryggkotor, lårbenshals och lårben.
-
Benskörhet, osteoporos
Benskörhet (osteoporos) upptäcks ofta i samband med en fraktur. Vanliga ställen för osteoporosfrakturer är ryggen, handled, överarm och höft.
-
Benskörhet (osteoporos)
-
Skelettet
I levande benvävnad sker det hela tiden en nedbrytning med hjälp av osteoklasterna och en uppbyggnad med hjälp av osteoblasterna. På så vis pågår en ständig förnyelse av benvävnaden.
-
Benskörhet – riskfaktorer
Hög ålder, slank kroppsbyggnad och arv är några riskfaktorer för benskörhet.
-
Vilka undersökningar kan göras för att påvisa benskörhet?
Vid en bentäthetsmätning mäter man tätheten av benmineraler, särskilt kalcium, i skelettet. Den vanligaste metoden är så kallad DXA.