Vaginal p-ring
P-ring (vaginalring) är en liten plastring som sätts in direkt i slidan. Där utsöndrar den likadana hormoner som kombinerade p-piller. P-ring är lika säker som p-piller och ger också mindre menssmärtor.
Verkningsmekanism
P-ring (vaginalring) är en liten plastring som sätts in direkt i slidan. Där utsöndrar den likadana hormoner som kombinerade p-piller.
P-ring fungerar på följande sätt:
- Förhindrar ägglossning.
- Livmoderslemhinnan blir mindre mottaglig för ett befruktat ägg.
- Slemmet i livmodershalsen blir mindre genomträngligt för spermier.
Fördelar
P-ringen är mycket effektiv när den används på rätt sätt. Vad gäller säkerheten är p-ring jämförbar med säkerheten hos p-piller.
Dessutom har p-ring följande fördelar:
- Den är enkel att använda.
- Ger regelbundna och förhållandevis sparsamma blödningar den veckan som ringen är uttagen.
- Minskar eller eliminerar i allmänhet menstruationssmärtor.
- Kan användas till att skjuta upp menstruationen.
- Vid långvarig användning minskas risken för utveckling av cancer i äggstockarna och i livmodern.
Nackdelar
Följande nackdelar vad gäller p-ring är viktiga att vara medveten om:
- Måste sättas på plats i slidan, kan falla ut.
- Skyddar inte mot könssjukdomar.
- Kan ge humörsvängningar och förvärra migrän, men risken för dessa biverkningar är snarare mindre än för p-piller. Andra biverkningar kan vara oregelbundna blödningar och mellanblödningar.
- Kan liksom p-piller öka risken för blodpropp. Ska därför inte användas av kvinnor som har haft blodpropp själva eller hos förstagradssläkting (föräldrar, syskon, barn) eller vid kända ärftliga anlag för blodpropp.
- På grund av risken för blodpropp rekommenderas inte p-piller/vaginalring/p-plåster (kombinerad hormonell metod) till kvinnor som röker och är över 35 år.
- På grund av ökad risk för blodpropp ska användningen av kombinerad hormonell metod avbrytas två veckor innan större kirurgiska ingrepp, eller ska profylaktisk behandling mot blodpropp ges:
- Vid mindre operationer som tar mindre än 30 minuter och där patienten snabbt kan lämna sängen efter ingreppet behöver användningen av kombinerad hormonell metod inte avbrytas
Praktisk att använda
P-ring är på följande sätt praktisk och behändig att använda:
- P-ringen behöver inte kommas ihåg dagligen utan sätts in en gång i månaden av kvinnan själv.
- Den första p-ringen sätts in i slidan mellan dag ett och dag fem i menstruationscykeln och används i tre (eller fyra) på varandra följande veckor.
- Efter ett uppehåll på en vecka utan p-ring, då en menstruationsliknande bortfallsblödning inträffar, sätts en ny p-ring in i slidan på samma veckodag och på ungefär samma tid.
- Barriärmetod för prevention (till exempel kondom) bör användas de första sju dagarna i den första cykeln.
- Om man glömt att sätta in p-ringen och har haft samlag dygnen innan bör man ta akut-p-piller. Spermier kan nämligen överleva i livmodern och äggledarna i några dagar.
- Det finns appar som man kan ladda ner till mobilen som har både påminnelser och information om vad som ska göra om man har glömt att sätta in p-ringen.
- Ringen är aktiv oavsett hur den är placerad i slidan. Det krävs ingen särskild skicklighet för att sätta in eller ta ut p-ringen.
Om p-ringen faller ut
Om p-ringen faller ut:
- Bör den rengöras och sättas in igen så snart som möjligt.
- Har ringen varit utanför slidan i mer än tre timmar bör barriärmetod, till exempel kondom, användas de kommande sju dagarna.
Förskjutning av mensblödning
Man kan fördröja mensblödningen genom att sätta in en ny p-ring så fort man tagit ut den gamla. Därefter fungerar det som vanligt. Observera dock att om man använder två eller flera p-ringar efter varandra, utan uppehåll, ökar risken för mellanblödningar under tiden de efterföljande p-ringarna används.