Vad händer vid befruktningen?
Allt levande reproducerar sig. Om så inte vore fallet skulle arten dö ut. Reproduktion är en beteckning på den process varigenom organismer, bland annat människor, skapar nya organismer som sig själva. Detta är en av de grundläggande egenskaper som skiljer levande varelser från icke-levande föremål.
Vad är befruktning?
Befruktning innebär att en sädescell, spermie, från mannen tränger in i en äggcell från kvinnan. I de allra flesta fall uppstår befruktning som ett resultat av ett samlag mellan man och kvinna. Det befruktade ägget fäster i livmodern och växer och blir till ett foster som under nio månader utvecklas till ett barn.
Könsorganen
Kvinnans reproduktionsorgan, eller könsorgan, kan delas in i de yttre och de inre. De yttre könsorganen består av klitoris, blygdläpparna och slidöppningen. De inre könsorganen består av slidan, livmoderhalsen, livmodern, äggledarna och äggstockarna. Varje månad släpper den ena äggstocken ifrån sig ett ägg. Det vandrar från äggstocken, via äggledaren, till livmodern. Om ägget inte befruktas försvinner det inom några dagar.
Mannens synliga könsorgan består av penis och pungen med testiklarna. Sädesceller bildas i testiklarna och förs därifrån över till bitestiklarna som också finns i pungen. Därifrån går sädesledarna in i bukhålan, passerar genom prostatakörteln och öppnar sig i den inre delen av urinröret. Strax intill prostatakörteln ligger det två sädesblåsor som producerar och utsöndrar en stor del av den vätska som säden består av. När mannen får sexuell utlösning blandas spermierna med vätskan och pumpas ut genom urinröret och ut från penis.
”Livet med hiv” – en ny podd från Posithiva Gruppen
”Livet med hiv” är en helt ny podd från Posithiva Gruppen, Sveriges största patientorganisation för personer som lever med hiv. Podden innehåller både personliga och professionella reflektioner kring hur det är att leva med hiv i Sverige idag.
Ägglossning
En förutsättning för befruktning är att det finns ett ägg som kan befruktas. Ägget finns endast ett par dagar i månaden och det släpps cirka 14 dagar före nästa menstruation. När ägget lossnar från äggstocken fångas det upp av äggledaren. Ägget kan leva i äggledaren i upp till 48 timmar. Också vid samlag några dagar före ägglossningen kan kvinnan bli gravid. En del spermier kan nämligen leva uppemot fem dagar efter det att mannen har haft utlösning.
Hur går befruktningen till?
Antalet spermier som mannen tömmer i slidan är upp emot 500 miljoner. De har förmåga att röra sig eftersom de är utrustade med en lång svans – de påminner om grodyngel. Från slidan hittar många av dem vägen till livmoderhalsen. De simmar sedan igenom livmodern och ut i äggledarna.
Det stora antalet spermier gör att chansen för befruktning ökar. Alla spermier hittar inte vägen upp till äggledarna och alla överlever inte den ”långa” simturen. Det är en kapplöpning mellan spermierna, eftersom det bara är en av dem som kan tränga in i och befrukta ägget. När det har skett utlöses en kemisk reaktion som stänger ute de andra spermierna så att de inte kan tränga in i ägget. De spermierna dör inom kort.
Befruktning sker normalt inne i den ena äggledaren. Det befruktade ägget förs mot livmodern och efter två till sju dagar är ägget framme i livmodern. Det bäddar in sig i livmoderns slemhinna och fäster där. Redan vid den här tidpunkten har det befruktade ägget delat sig flera gånger och består nu av flera celler och utgör det som på fackspråk kallas ett embryo.