P-plåster
Preventivplåster (p-plåster) är i princip detsamma som p-piller, men hormonerna tillförs kroppen på ett annat sätt och i högre dos.
Verkningsmekanism
P-plåster fungerar på följande sätt:
- Preventivplåster (p-plåster) innehåller likadana hormoner som finns i kombinerade p-piller. Det vill säga en kombination av två hormontyper: östrogener och gestagener.
- Skillnaden mellan p-plåster och p-piller är att läkemedlet tas upp i kroppen direkt genom huden i stället för genom tarmslemhinnan.
- Den viktigaste effekten av hormonerna är att ägglossningen hämmas och att befruktning därigenom förhindras.
- Livmoderhalssekretet påverkas också och blir mer svårgenomträngligt för spermier.
Användningssätt
På följande sätt använder man p-plåster:
- Det första p-plåstret sätts på ren, torr, hårlös och frisk hud utan sprickor den första dagen i menstruationscykeln (intervall räknat från första dagen av en menstruation till första dagen av den nästkommande).
- P-plåstret kan fästas på stjärten, magen, utsidan av överarmen eller högt upp på ryggen. Sätt p-plåstret på ett ställe där det inte skaver mot åtsittande kläder. P-plåstret får inte fästas på brösten.
- P-plåstret ska sitta på i sju dagar. Den åttonde dagen tas p-plåstret av och ett nytt p-plåster fästs på ett nytt ställe. Det samma sker dag 15.
- Efter tre veckor med p-plåster följer sju p-plåsterfria dagar (dag 22–28 i menstruationscykeln). Inom loppet av dessa dagar kommer en menstruationsliknande blödning att inträffa.
- En ny omgång p-plåster påbörjas efter sju p-plåsterfria dagar.
- Om man vill slippa menstruationsblödningar varje månad kan man fortsätta att sätta på nya p-plåster efter tre veckor (långcykelbehandling):
- Innan man börjar med denna metod bör man först ha använt p-plåster med uppehåll den fjärde veckan under två till tre månader, annars kan man få mellanblödningar
- Om man får en blödning under långcykelbehandling ska man ta av p-plåstret och man får då en menstruationsliknande blödning. När man har varit utan p-plåster i sju dagar ska man sätta på ett nytt p-plåster. Därefter kan man fortsätta att långcykelbehandlingen genom att sätta på nya p-plåster varje vecka
”Livet med hiv” – en ny podd från Posithiva Gruppen
”Livet med hiv” är en helt ny podd från Posithiva Gruppen, Sveriges största patientorganisation för personer som lever med hiv. Podden innehåller både personliga och professionella reflektioner kring hur det är att leva med hiv i Sverige idag.
Fördelar
P-plåster har följande fördelar:
- Hög effektivitet. Kan vara lättare att komma ihåg än p-piller. Effektiviteten av p-plåster är jämförbar med p-piller och p-ring.
- P-plåster ger samma fördelar som p-piller:
- Blödningarna blir regelbundna och sparsamma
- Menstruationssmärtor avtar
- Fördelar med p-plåster jämfört med p-piller:
- P-plåstren byts en gång i veckan, man slipper ta tabletter dagligen
Nackdelar med p-plåster
P-plåster har följande nackdelar:
- P-plåster kan ge mer hormonella biverkningar på grund av mer uttalad östrogen påverkan. Kan ge lokal irritation och märke av klistret. Nackdelarna med p-plåster är desamma som med p-piller:
- Skyddar inte mot könssjukdomar
- Kan leda till biverkningar som humörsvängningar, huvudvärk, ömma bröst och illamående
- Det finns en liten ökad risk för blodpropp vid användning av kombinerad hormonell behandling. Kombinerade hormonella metoder ska därför inte ges till kvinnor som tidigare har haft blodpropp eller som har förstagradssläkting (föräldrar, syskon, barn) som har haft blodpropp.
- På grund av risken för blodpropp rekommenderas inte p-plåster till kvinnor som röker och är över 35 år.
- Vid större kirurgiska ingrepp ska användningen av p-plåster avbrytas två veckor innan operationen eller profylaktisk behandling mot blodpropp ges. Vid mindre omfattande operationer som tar mindre än 30 minuter och där patienten snabbt kan lämna sängen efter ingreppet behöver användningen av p-plåster inte avbrytas.