Hormonspiral
Hormonspiral frisätter hormon av typen gestagen som påverkar livmoderslemhinnan och är en mycket effektiv preventivmetod.
Verkningsmekanismer
En hormonspiral frisätter hormon av typen gestagen. Det är samma grupp av hormoner som finns i minipiller. Hormonspiralen innehåller, till skillnad från till exempel kombinerade p-piller, inte östrogen.
Genom små porer utsöndras hela tiden en mycket liten mängd hormon. Detta påverkar livmoderslemhinnan och leder till att:
- Livmoderhalssekretet förändras och spermier får svårt att passera.
- Spermiernas funktion påverkas så att befruktningen förhindras.
- Livmoderslemhinnan blir mindre mottaglig för ett befruktat ägg.
Hormonmängden är så låg utanför livmodern att ägglossningen vanligtvis inte påverkas.
Fördelar
Hormonspiralen har följande fördelar:
- En mycket effektiv preventivmetod.
- Ger små och kortvariga menstruationer. Hos fler än 20 % av användarna försvinner blödningarna helt efter några månader. Spiralen lämpar sig därför mycket väl för kvinnor som har problem med stora blödningar och är en effektiv behandling av rikliga menstruationsblödningar.
- Byts vart tredje till vart femte år beroende på dos (det finns tre olika doser).
- Efter att hormonspiralen tagits bort är möjligheten att bli gravid lika stor som tidigare, fertiliteten återkommer direkt. Man behöver inte heller vänta med att bli gravid efter att spiralen har tagits ut.
- En prisvärd preventivmetod.
- Hormonspiral kan också användas medan man ammar.
”Livet med hiv” – en ny podd från Posithiva Gruppen
”Livet med hiv” är en helt ny podd från Posithiva Gruppen, Sveriges största patientorganisation för personer som lever med hiv. Podden innehåller både personliga och professionella reflektioner kring hur det är att leva med hiv i Sverige idag.
Nackdelar
Hormonspiralen har följande nackdelar:
- Kan ge oregelbundna mindre blödningar den första tiden, vanligtvis de första två till fyra månaderna efter insättning. Därefter avtar menstruationen enligt beskrivningen ovan.
- Ömma bröst, huvudvärk, fetare hy och hår samt finnar kan uppträda framförallt under de första månadernas användning, Dessa biverkningar är dock sällsynta och oftast övergående.
- Skyddar inte mot könssjukdomar.
Allmänt
Följande gäller allmänt för hormonspiralen:
- Spiral och framförallt hormonspiral är ett mycket bra preventivmedel även till unga kvinnor som inte har fött barn.
- Hormonspiral ökar inte risken för bröstcancer men kvinnor som har bröstcancer ska inte använda hormonspiral eller andra hormonella preventivmedel. Kopparspiral är då ett utmärkt val.
- Hormonspiralen är väl lämpad för kvinnor som lider av stora menstruationsblödningar och kan skydda mot anemi (järnbrist).
- Ett bra alternativ när kopparspiraler leder till plågsamma blödningar.