Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Olle Waller - sexualupplysare

I över trettio år har Olle Waller jobbat med sex- och samlevnadsfrågor. För svenska folket blev han känd genom programmet ”Fråga Olle” i kanal 5 som nu är inne på sin 13 säsong, men hans engagemang sträcker sig långt utanför kamerans blickfång.

Publicerad den: 2008-10-02

Annons

Till vardags jobbar Olle Waller långt från mediebruset. Som sexualupplysare och handläggare på Lafa (Landstinget förebygger aids) möter Olle folk i alla åldrar. Störst fokus lägger han på ungdomar, invandrare och lärare som ska undervisa i sex och samlevnad för personer med svenska som andraspråk.

- Under mina 24 år som lärare så arbetade jag mycket med sex- och samlevnadsfrågor eftersom det bland annat var ett bra sätt att nå elever som var lite stökiga. I mitten av 80-talet när oron för hiv/aidsfrågorna blev påtagliga så blev arbetet med sex och samlevnad ännu viktigare. Jag kom tidigt i kontakt med Lafa som nyttjade mina tjänster som föreläsare och kursledare. Idag arbetar jag där sedan 14 år tillbaka, säger Olle.

Annons
Annons

Vid sidan av heltidsjobbet på Lafa gör Olle en hel del mediala uppdrag.

- Jag har en förstående chef som låter mig ta tjänstledigt för att göra tv-inspelningar och annat. I slutändan gynnar det ju även dem.

Hela 13 säsonger av sex- och relationsprogrammet ”Fråga Olle” har visats på kanal 5 där Olle medverkar som expert. För kanalen har han dessutom precis spelat in 28 dokumentärer om sex och samlevnad.

Olle har som synes en fulltecknad agenda. Trots detta känner han sig inte stressad.

Annons
Annons

- Jag har mycket att göra, men jag känner ingen stress. Stress är kopplat till kontroll. Om man känner att man har kontroll är man inte stressad.

Kändisskapet underlättar arbetet

Minst en gång varje vecka håller Olle en föreläsning i någon skolas aula. Han älskar att möta ungdomar, men hans tid räcker inte till för att undervisa i mindre grupper så istället blir det många föreläsningar för hundratals elever. Det underlättar att lyssnarna redan vet vem han är.

- Jag behöver aldrig dra någon lång presentation om vem jag är och varför de ska lyssna på mig. Istället får vi mer tid att prata om det jag är där för att prata om – ansvarstagande och säkert sex.

Olle försöker provocera och ställer frågor som gör att lyssnarna får ta ställning och tänka till. Vilka frågor han använder vill han inte avslöja eftersom han inte vill att hans åhörare ska ha hört frågorna innan.

Samma frågor, men på en annan nivå

Olle ser en tydlig utveckling i kunskap hos människorna han möter. Frågorna han får idag är mer detaljerade än för tjugo år sedan men det är fortfarande samma oro som ligger bakom funderingarna.

- Det finns ett behov att få veta om man är ”normal”, och därför måste frågorna och svaren upprepas. Det är som danskarna säger: ”man får ta det om och om igen för de sover inte samtidigt”.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Om man går ännu längre tillbaka i historien, långt innan sexualrådgivningen och internets tid, fick man kunskap genom att göra något praktiskt eller vara med om det. Många visste inte hur sex gick till eller vad mens var förrän det var dags för det. Idag är den teoretiska kunskapen naturligtvis mycket större. Samtidigt är det viktigt att hitta en miljö där kunskapen kan diskuteras.

- Tjejer pratar mer än killar och de pratar hemma, med varandra och på ungdomsmottagningen. Killar å andra hand får sin kunskap främst från internet och från skolan. Därför är det viktigt att informationen är bra och lätt att ta till sig.

Information om kondomer

På över 700 platser i Stockholms län kan ungdomar få gratis kondomer. Trots tillgängligheten är det bara tre av fyra gånger som kondom används. Den fjärde gången används någon annan form av skydd, som p-piller.

- Problemet är att det pratas om skydd, men inte vad det är man ska skyddas mot. Är det en oönskad graviditet eller könssjukdom som ska undvikas? Kondom är det ultimata skyddet då det skyddar mot båda, säger Olle.

I höst kommer det att lanseras en 08-kondom. Det är egentligen en helt vanlig kondom. Men för att göra intresset större har den fått det namnet.

- Vi kommer att marknadsföra kondomen genom en tunnelbanekampanj, och det ska bli jätteintressant att se vilka reaktioner vi kommer få.

Enligt undersökningar så är de som är bäst på att använda kondom de allra yngsta som precis börjat ha sex. En förklaring till det kan vara att kondom anses vara en vuxengrej och därför blir en positiv grej att använda.

Kondom ger dubbelt budskap

När Olle är ute och pratar blir det många diskussioner om kondomanvändande och hur folk kan uppfatta någon som använder kondom.

- Kondom ger ett dubbelt budskap. Användandet av kondom kan i samhället visa att man är en ansvarsfull person som tycker att skydd är viktigt. Det kan också ge sken av att man har ett slarvigt leverne med många sexpartners och därför måste använda kondom för att skydda sig. Kondomen är inte ett tecken på detta, men problemet är att den kan uppfattas som det.

Egentligen är allt väldigt enkelt, enligt Olle. Använd kondom när du har sex. Och om du har haft oskyddat sex, gå och testa dig innan du har sex igen. Alla könssjukdomar ger inte synliga symtom. Och att göra ett klamydiatest känns inte. Det enda som krävs är ett urinprov.

Fortsatt förebyggande arbete

Olle planerar att fortsätta jobba aktivt med att öka kunskapen i samhället, få fler att använda kondom och våga prata om sex och relationer.

Samma frågor lär fortsätta att upprepa sig, och då måste det finnas en som Olle för att svara och stilla oron.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2019-09-16 18:12 (5 år sen)

    Hej Olle, jag heter Lasse Bengtsson, är 56år. Jag har problem med uthålligheten, orgasmen kommer så fort jag kommer in i min fru, hon har tröttnat på mej så vi har ingen sex längre,
    Jag undrar om du har några bra förslag på vad jag ska göra, har även varit hos läkare men inte fått någon hjälp.
    Mvh Lasse Bengtsson

  • Avatar Diana Johansson 2019-02-22 19:56 (6 år sen)

    Hej! Jag är en medelålders kvinna som inte, längre kan ha samlag med min man.Jag har INTE DET MINSTA KÄNSLOR FÖR SEX,DET NÄSTAN ÄCKLAR MIG!....Vad kan ha hänt min man är helt normal, med detta. Som jag förstår, (ordnar han det på eget sätt).Jag kan garantera att han inte söker andra kvinnor, vilket anars skulle va möjligt. Vad har HÄNT MED MIG. Snälla svara, så jag kan få veta om fler har samma problem....m.vh

  • Avatar Tidigare användare 2016-06-29 11:29 (8 år sen)

    Because of the nature of my problem (where I have to dart to the bathroom at a mot7;m&#821ens notice) I just tell people. Shuts them up.Lying works too – “I work from home.” That might work for an 8 yr old too.

  • Avatar Tidigare användare 2015-11-12 01:16 (9 år sen)

    Jag har bara en pungkula, spelar det någon stor roll om man har en eller två?:)

  • Avatar Tidigare användare 2015-11-12 01:52 (9 år sen)

    Jag har bara en pungkula, spelar det någon stor roll om man har en eller två?:)

  • Avatar Tidigare användare 2015-11-12 01:32 (9 år sen)

    Jag har bara en pungkula, spelar det någon stor roll om man har en eller två?:)

  • Avatar Tidigare användare 2015-11-12 01:06 (9 år sen)

    Jag har bara en pungkula, spelar det någon stor roll om man har en eller två?:)


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.