Hej, Vänder mig nu till er efter har studerat er sida! Jag arbetar själv som distriktssköterska men känner inte till denna biten så bra utan frågar nu om hur ni ser på preventivmedel och hur de påverkar kroppen och PMS besvären. Jag har en bakgrund med anorexi/depression för flera år sedan som nu är hanterbar men har fortfarande ångestperioder som jag lärt mig leva med. Men de sitter oftast i och besvärar mig med yrsel och ostadighetskänlsa veckan innan mens och att kroppen "lever loppan" med mig. Var igår hos en barnmorska som tyckte mina besvär kanske mer liknar PMS symtom. Till saken hör att en psykiatrisk läkare tidigare sagt till mig att flera kvinnor inte tål p-piller just för att de påverkar en och ger ångest hos många så därför satte vi ut p-pillerna. Men nu känner jag att jag vill ha något annat än kondom och undrar hur ni ser på detta? Ni måste träffat flera tjejer/ kvinnor med för höga krav på sig själva och ångestproblematik som förstärks innan mens (eller om de rent av är PMS besvär jag har nu) och vad skulle ni då rekommendera till mig? Är det kombinerat p-piller för att "dämpa" svängningarna eller kan de bli värre? Är det mini-piller eller kopparspiral (trodde först det bara var till dem som fött barn). Snälla hjälp mig i mitt dilemma och jag blir bara ännu snurrigare ju mer jag läser på de olika preparaten!
Hej,
PMS kan vara knepigt. Det är viktigt att du får en korrekt diagnos så att man säkert ser att besvären kommer före mensen och försvinner när mensen startar.
Det är riktigt att vissa kvinnor kan vara känsliga och reagera negativt på kombinerade p-piller men det finns olika sorters p-piller idag och vissa sorter tolereras bättre än andra.
Det kan vara värt att prova en annan sort. Man kan också använda sina p-piller (eller p-ring / p-plåster) kontinuerligt en längre tid det vill säga utan mensuppehåll för att slippa så mycket hormonsvängningar.
Om du vill vara helt utan hormoner så är en kopparspiral ett mycket bra alternativ. Det är en myt att man måste ha fött barn för att få en spiral!
De allra flesta kvinnor kan ha spiral, oavsett om man fött barn eller inte. Kontakta gynekolog eller barnmorska för diskussion.