Ett besök på ungdomsmottagningen
Mellan klockan halv åtta och halv nio på morgonen, måndag till torsdag, har ungdomsmottagningen Norrtullsgatan 10 i Vasastan i Stockholm drop-in för ungdomar mellan 13 och 23 år. Här får de snabb hjälp av kunnig personal.
Det är cirka 75 procent tjejer och 25 procent killar som kommer till mottagningen. Killar kommer ofta på ett besök medan tjejer gör återkommande besök för att förnya recept.
– Genomsnittsbesökaren är en tjej i 17-18-års ålder som vill skaffa, eller förnya, P-piller, säger Anne Henriksson Klintberg, barnmorska på Norrtullsgatan 10.
På mottagningen arbetar barnmorskor, kuratorer, läkare och sjuksköterskor. De tar hand om alla ungdomar som kommer varje vecka. Mottagningen har öppet året om och det är nästan alltid massor att göra. När det är öppet hus brukar det vara mycket folk. Ibland knökfullt.
– Det är snabbare grejer som avklaras under drop in-timmen, säger Anne. Vi ger ut "dagen efter piller" (akut-p-piller), förnyar recept och så vidare. Om någon behöver en gynundersökning bokar vi in en tid till dem. Det finns inte tid att göra dem med en gång.
På ungdomsmottagningen jobbar de både med kropp och själ. Besvären som folk kommer in för handlar inte bara om sex- och samlevnad även om dessa frågor dominerar. Vid behov slussas ungdomarna vidare till specialister.
”Livet med hiv” – en ny podd från Posithiva Gruppen
”Livet med hiv” är en helt ny podd från Posithiva Gruppen, Sveriges största patientorganisation för personer som lever med hiv. Podden innehåller både personliga och professionella reflektioner kring hur det är att leva med hiv i Sverige idag.
Hitta din ungdomsmottagning
I närområdet där du bor bör det finnas en ungdomsmottagning. Boka antingen tid där eller gå dit när de har öppet hus. Kom ihåg att om du är äldre än 23 år får du gå till en annan mottagning, så som en barnmorskemottagning eller Sesam, som behandlar problem för vuxna.