Läkare förskriver potensläkemedel utan patientmöte
– Vi har tydlig information om att vi enbart behandlar symtomet erektil dysfunktion (ED). Det är en avgränsning som vi måste göra för att driva en onlinetjänst av det här slaget. För utredning och behandling av grundsjukdom hänvisar vi till patientens vårdcentral, säger Richard Ljungberg som är legitimerad läkare och VD för RL eHälsa AB, som lanserat den nya portalen Potensify.se, till Läkartidningen.
Han anser att läkarbedömning via webben passar särskilt bra för patienter med erektil dysfunktion, ED.
Självmedicinerar potensproblem
– Dels finns problematiken med att det är så tabubelagt att nio av tio svenska män med potensbesvär inte söker hjälp och en del av dem självmedicinerar med läkemedel köpta online utan läkarbedömning. Dels krävs inga direkta kroppsundersökningar för att kunna göra en korrekt bedömning, säger han till tidningen.
Finns risker med ED-diagnos via nätet
Det finns dock personer som ser tydliga risker med den nya modellen. En av dessa är Aleksander Giwercman, professor och ordförande för Svensk andrologisk förening.
Potensproblemen kan bero på bakomliggande sjukdom
– Jag vill inte döma ut nya, internetbaserade former för patientkontakter, men ser en fara i att kommunikationen mellan doktor och patient blir så begränsad. Erektil dysfunktion kan vara ett symtom för bakomliggande, allvarliga sjukdomar och risken är uppenbar att man inte fångar upp de diagnoserna när det enbart handlar om läkarbedömning utifrån formulär på Internet, säger Aleksander Giwercman till Läkartidningen.
Han fortsätter:
– Internetbedömningar är knappast en universallösning för att bryta tabun och skam som patienter i behov av potensläkemedel känner. Här behöver vi jobba ännu mer för att sjukvården ska ta sig an patientgruppen mer seriöst med ökade resurser och att nödvändiga läkemedel blir högkostnadsskyddade. Det skulle sända rätt signaler till patienterna om att det är en sjukdom som vi tar på allvar.
Ingen direktkontakt mellan patient och läkare
I jämförelse med andra e-hälsosatsningar sker ingen direktkontakt mellan patient och läkare via videokonferens i den nya portalen. Tanken är att patienten identifierar sig med e-legitimation och därmed skapas en journalmapp. Läkaren får logga in via SITHS-kort och själva bedömningsunderlaget består av patientens hälsodeklaration och svaren i ett frågeformulär. Denne kan även återkoppla till patienten med kompletterande frågor, och inom 24 timmar utlovas ett beslut från läkaren gällande recept på läkemedel.
– Vi blir först i världen med en onlinetjänst som utbildar, avdramatiserar och behandlar erektil dysfunktion, säger Richard Ljungberg, som tog läkarexamen 2013 och för närvarande tjänstgör inom den psykiatriska slutenvården i Malmö, till tidningen.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu