Nya rön om HIV
För första gången någonsin har forskare lyckats isolera en enda antikropp som känner igen flera sorters hiv-virus. Det är en grupp amerikanska forskare som har gjort denna upptäckt, vilket kan innebära att jakten på ett vaccin mot hiv närmar sig, skriver tidningen Metro.
– Det här är definitivt en viktig ledtråd. Forskarna har länge sökt efter en antikropp som binder en större del av hiv-viruset, säger Gunilla Karlsson Hedestam, virusforskare på Karolinska Institutet, till tidningen. 
Det stora problemet med hiv-viruset är att det ständigt förändras hos dem som är smittade. Och även om nu forskarna bakom den nya upptäckten kom en bit på väg, så är vägen lång till att ett fungerande vaccin kan presenteras. Gunilla Karlsson Hedestam berättar för Metro att det kan ta decennier innan man får fram ett förebyggande vaccin, men samtidigt medger hon att den nya upptäckten skänker hopp.
– Nu vet vi att den mänskliga kroppen kan producera den här typen av kraftfulla antikroppar, säger Gunilla Karlsson Hedestam, virusforskare på Karolinska Institutet.
”Livet med hiv” – en ny podd från Posithiva Gruppen
”Livet med hiv” är en helt ny podd från Posithiva Gruppen, Sveriges största patientorganisation för personer som lever med hiv. Podden innehåller både personliga och professionella reflektioner kring hur det är att leva med hiv i Sverige idag.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu