Passionerade kärleksupplevelser kan ge samma typ av smärtlindring som vissa droger, visar ny forskning. Vid en intensiv förälskelse påverkas vårt humör och det påverkar vårt sätt att uppleva exempelvis smärta, skriver Sveriges Televisions Vetenskapsnyheter på nätet. 
Det är en grupp amerikanska forskare vid Stanford university i USA, som har studerat hur belöningssystemet i hjärnan påverkar smärta. Bland annat har forskarna granskat vad som händer då vi är kära. I studien deltog 15 nyförälskade personer som fick titta på bilder av den person de var förälskade, samtidigt som forskarna studerade vad som hände i deras hjärnor. Och det som forskarna kunde se var att en förälskelse kan ha samma lindrande effekt som olika droger. 
– Det visade sig att de delar i hjärnan som aktiverades av intensiva kärleksupplevelser är samma delar som ger smärtlindring när man tar en drog, säger Arthur Aron, professor i psykologi och en av författarna till studien, till SVT. 
Under studiens gång utsattes studiedeltagarna även för smärta samtidigt som de fick se bilder av den dem var kära i. Och det visade sig att passionen även gav smärtlindring på liknande sätt som en drog kan ge. Denna upptäckt ger en insikt om hur smärtlindring fungerar och vad som händer då man blir riktigt förälskad, uppger SVT.
SPONSRAD AV POSITHIVA GRUPPEN
Hiv och åldrande – Avsnitt 1: ”Att kunna diskutera att åldras med välbehandlad hiv är ju fantastiskt”
Medicinska framsteg har gjort det möjligt för många med hiv att leva ett långt och friskt liv, men det kvarstår en rad utmaningar. Här får du möta Inger Forsgren som har levt med hiv sedan 80-talet och Göran Bratt som är pensionerad läkare och hivexpert.
Se mer och lyssna här »
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu