Färre smittas av klamydia
Medicinska framsteg har gjort det möjligt för många med hiv att leva ett långt och friskt liv, men det kvarstår en rad utmaningar. Här får du möta Inger Forsgren som har levt med hiv sedan 80-talet och Göran Bratt som är pensionerad läkare och hivexpert. Hiv och åldrande – Avsnitt 1: ”Att kunna diskutera att åldras med välbehandlad hiv är ju fantastiskt”
Allt färre svenskar smittas av könssjukdomen klamydia. Förra året fick drygt 37 700 personer besked om att deras sexliv hade resulterat i en klamydiainfektion, enligt preliminära siffror från Smittskyddsinstitutet. År 2008 var motsvarande siffra 42 000, vilket innebär att nedgången från 2007 håller i sig. I relation till befolkningsmängd är klamydia vanligast i Jämtland, Gävleborg och Västmanland och minst vanlig i Västerbotten, Kronoberg och Jönköping.
Vad nedgången beror på är oklart, men ökad information och gratis kondomer kan ha haft en dämpande effekt. I västerbotten, som ligger lägst i landet och som har haft den kraftigaste nedgången det senaste året, har man under en längre tid satsat på ett brett program mot spridningen av sexuellt överförbara infektioner. Några av insatserna har varit gratis kondomer på exempelvis festivaler, ungdomsarrangemang och studentkårer, utbildningsinsatser för bland annat skolpersonal och en effektiv, centraliserad smittspårning med hjälp av specialutbildade kuratorer.
Hiv och åldrande – Avsnitt 1: ”Att kunna diskutera att åldras med välbehandlad hiv är ju fantastiskt”
Medicinska framsteg har gjort det möjligt för många med hiv att leva ett långt och friskt liv, men det kvarstår en rad utmaningar. Här får du möta Inger Forsgren som har levt med hiv sedan 80-talet och Göran Bratt som är pensionerad läkare och hivexpert.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu