Färre dör i hiv
– Epidemin har nått sin kulmen. Den stora frågan nu är hur fort smittan minskar och hur lågt ner det går att nå i antal smittade. Det här visar att det går att åstadkomma väldigt mycket även i fattiga områden, om man satsar mycket och vet vad man vill, säger Anders Molin, verksföreträdare i hälsofrågor på biståndsorganisationen Sida, i en intervju med Dagens Nyheter.
Med effektiva bromsmediciner och behandlingsprogram för hiv-sjuka har antalet smittade sjunkit på de flesta håll i Afrika, även om behandlingsprogrammen i kontinentens fattigaste länder inte nått ut till alla ännu.
– Stora grupper av de allra fattigaste får fortfarande ingen behandling. Men att utvecklingen ändå är mycket positiv råder det ingen tvekan om, säger Anders Molin till DN.
Fortfarande finns inget botemedel mot hiv, och smittade behöver livslång medicinering för att hålla sjukdomen i schack. Men även om medicinerna bara bromsar och inte botar, innebär läkemedlen att risken för att föra vidare smittan minskar kraftigt.
– Även om utvecklingen är väldigt positiv så är det viktigt att inte tappa bort de förebyggande åtgärderna. Kampanjerna för att använda kondomer, sprutbyten för narkomaner och att ändra riskbeteenden måste fortsätta, säger Anders Molin.
Hiv och åldrande – Avsnitt 1: ”Att kunna diskutera att åldras med välbehandlad hiv är ju fantastiskt”
Medicinska framsteg har gjort det möjligt för många med hiv att leva ett långt och friskt liv, men det kvarstår en rad utmaningar. Här får du möta Inger Forsgren som har levt med hiv sedan 80-talet och Göran Bratt som är pensionerad läkare och hivexpert.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu