Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Kondylom (könsvårtor)

Kondylom är en vanlig könssjukdom som ger vårtor i könsområdet. Vårtorna är ofarliga men kan ibland ge besvär som klåda när de uppkommer eller ge en generande känsla.


Uppdaterad den: 2020-11-03

Annons

Vad är kondylom?

Kondylom är utväxter, vårtor, i huden som vanligtvis är 1 till 3 mm stora i diameter. Dessa kan sitta i könsregionen, eller i själva slidan, urinröret eller i analen. Oftast ser man dessa på ställen där slitage sker vid samlag, såsom öppningen till slidan eller klitorisområdet. Hos män ses sällan vårtorna på själva ollonet, utan snarare förhuden eller penisskaftet.

Tillståndet beror på en infektion i huden med ett virus som kallas humant papillomvirus (HPV). HPV stimulerar hudens ytceller till att dela sig och därmed uppstår vårtor som förtjockningar i huden. Tiden från det att en person blir smittad med viruset till dess att symtomen uppträder är vanligtvis en till sex månader, men det kan även gå längre tid.

Könsvårtor är ett vanligt förekommande tillstånd. Man räknar med att mer än 50 % av alla sexuellt aktiva personer en gång i livet kommer att vara infekterade med HPV, och man uppskattar att 10–15 % kommer att få vårtor. Vid cirka 18 till 25 års ålder ses en topp i förekomsten.

Annons
Annons

Symtom

Könsvårtor är spetsiga, stjälkade, blomkålsliknande eller ibland mer plana vårtor som är lokaliserade till området runt könsorganet eller ändtarmen. Dessa kan både klia och svida, och stora vårtor kan ge smärta och blöda, men oftast är problemet att man upplever vårtorna som genanta.

Det kan förekomma allt från en enstaka vårta till stora ansamlingar av vårtor. Vårtorna är inte ett tecken på någon allvarligare sjukdom, utan de virus som ger vårtor orsakar nästan aldrig några andra sjukdomar. 

Orsak

HPV överförs vid sexuellt umgänge. 70 % av de som är partner till personer med könsvårtor har också detta själva. Könsvårtor i själva ändtarmen brukar endast uppkomma om man haft analsex men vårtor kring analöppningen är också vanligt hos personer som inte har analsex. HPV-viruset kan spridas vid hudkontakt.

Invändiga vårtor påvisas vid gynekologisk undersökning eller vid rektoskopi som är en undersökning där läkaren för upp ett rör (skop) i ändtarmen för att titta på slemhinnan där.

Det finns många olika HPV-typer och kondylom beror i mer än 90 % av fallen på typerna 6 och 11. Dessa HPV-typer är inte kopplade till cellförändringar eller cancer på livmoderhalsen.

Annons
Annons

Behandling

Sjukdomen kan, i viss grad, förebyggas genom användning av kondom vid samlag. Viruset smittar dock vid hudkontakt och kan därför smitta där kondomen inte skyddar. Om man väl är smittad med ett vårtbildande virus minskar inte kondomanvändning risken att utveckla vårtor.

Vid läkemedelsbehandling används oftast podofyllotoxin. Detta ämne hämmar celldelningen i hudcellerna och vid användning av medlet försvinner vårtorna efter hand. Man penslar själv podofyllotoxinlösningen på vårtorna morgon och kväll i tre dagar. Därefter tas en paus i fyra dagar innan proceduren eventuellt upprepas. Vårtor i ändtarmen, slidan eller urinröret ska inte penslas eftersom podofyllotoxinet kan skada slemhinnan i dessa områden. Gravida ska inte använda ämnet.

Det finns också att annat receptbelagt läkemedel (imikvimod) som är verksam mot vårtorna. Imikvodkrämen smörjs på tre gånger i veckan och gnids in tills den inte syns längre. Preparatet kan förstöra kondomer och pessar och sexuell kontakt rekommenderas inte medan krämen finns på huden. Krämen tvättas av efter sex till tio timmar. Behandlingen kan upprepas i upp till fyra månader. Detta preparat används som andrahandsval om det är särskilt besvärligt att få bort vårtorna. 

Om vårtorna är stora, svårbehandlade, sitter på platser som inte går att behandla med läkemedel eller om man är gravid så kan läkaren frysa, bränna eller operera bort vårtorna.

Behandlingen hjälper inte alltid, men nästan alla blir av med vårtorna med tiden oavsett om de behandlar eller inte. Studier har visat att 60–90 % blir av med vårtorna med den behandling som ges.

Vaccin

Det HPV-vaccin som numera finns i barnvaccinationsprogrammet skyddar mot 9 olika HPV-typer (6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58). Typerna 6 och 11 är orsak till cirka 90 % av kondylom medan de övriga typerna, främst 16 och 18, kan ge upphov till cellförändringar, livmoderhalscancer och vissa andra typer av cancer. 

Det äldre vaccinet skyddade bara mot 4 olika HPV-stammar, men det räckte långt och gav skydd mot 90 % av alla kondylomtyper.

HPV-vaccin har ingått i vaccinationsprogrammet för flickor sedan 2010. Från och med augusti 2020 erbjuds alla barn, även pojkar, vaccin i årskurs 5.

Prognos

Könsvårtor läker oftast utan behandling, men det kan ta flera år för vissa. Effekten av behandlingen är oftast god, men det finns risk för återfall. Detta kan bero på att viruset fortfarande finns kvar eller på ny smitta.

Det finns ingen koppling mellan könsvårtor och cancer på livmoderhalsen eftersom det är olika virustyper som orsakar de respektive tillstånden. Kvinnor som är smittade med HPV 6 och 11 kan dock även vara smittade med andra HPV-typer samtidigt. 


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.