Sprututbyte gav minskning av hiv-smittade
Spridningen av hiv är i Stockholm numera den lägsta på uppåt tjugo år, enligt Martin Kåberg, läkare vid sprututbytesprogrammet.
– Det är inte bara sprututbytet som ligger bakom den utvecklingen. Vi såg en vikande trend kring hiv-smitta redan innan programmet startade, men sprututbytet är en viktig komponent för att hålla smittspridningen av hiv på så låg nivå, säger han till P4 Stockholm.
Majoriteten positiv till fortsatt sprututbyte för minskad spridning av hiv
I samma lokaler som missbrukarna kan få nya rena sprutor för att undvika att smittas av sjukdomar som hiv och hepatit C erbjuds de också såväl läkarvård som samtal med psykolog och kurator. Nu vill sex av åtta partier i landstinget permanenta försöket med sprututbyte, rapporterar P4 Stockholm. De enda som är emot förslaget med sprututbyte är Moderaterna. Sverigedemokraterna har inte svarat.
Tidigare i år föreslog Folkhälsomyndigheten att sprututbyte skulle införas i hela landet, istället för i enbart sex kommuner som i dagsläget.
– Vi behöver skydda missbrukares hälsa. Det finns ingen rim och reson i att låta dem löpa en så stor risk att få allvarliga sjukdomar som t ex hiv, sa Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten, i en intervju med SVT.
Hiv, graviditet och föräldraskap – Avsnitt 2: “Det finns inte några hinder för en person med välbehandlad hiv att skaffa barn”
Här får du ta del av berörande personliga berättelser om hiv och föräldraskap och veta mer om hur det funkar när man blir gravid och lever med hiv. Möt flerbarnsmamman “Sara” som lever med hiv och Kristina Pettersson, specialist inom kvinno- och förlossningsvård på Karolinska Universitetssjukhuset, i ett samtal om hiv, föräldraskap, graviditet och amning.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu